Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Hiss och diss – så har det gått med Bjärepartiets vallöften

Bjärepartiet lovade mycket i valen 2014 och 2015. En del har genomförts, annat har inte blivit av. Att styra i minoritet försvårar, men det är inte hela förklaringen till att vallöften inte infriats.

Kommunstyrelsens ordförande i Båstad Bo Wendt (BP).Bild: Björn Lilja
I valet 2014 och omvalet 2015 hade Bjärepartiet stora framgångar och efter båda valen blev man det styrande partiet i Båstad, fram till omvalet i en mittenkoalition med C och KD. Men inte något av styrena har haft majoritet, vilket naturligtvis har försvårat för Bjärepartiet att få gehör för sin politik. Man har dock årligen fått igenom en budget, där man kunnat genomföra sin politik. Trots det finns saker som inte har blivit gjorda.
Vi har tittat på några av många vallöften från Bjärepartiet.
Äldreomsorgen:
"Vi vill ha nordvästra Skånes bästa äldreomsorg", skrev Bjärepartiet i sitt valprogram 2014. Partiet ville också ha en äldreombudsman och särskilda boenden i varje kommundel, nytt boende på sydsidan och mer personal.
Under perioden har verksamheten dragits med underskott, vilket visat sig bero på att partierna budgeterat för lite pengar. Sedan många år satsar Båstad mindre på sin äldreomsorg än vad som är motiverat utifrån kommunens struktur med bland annat många äldre. Bemanningen är något sämre i Båstad än för riket som helhet.
– När det undersöktes hittades massor som var underfinansierat. Vi har skjutit till mer pengar, säger Bo Wendt.
Men i senaste budgeten var det väl oppositionen som sköt till ännu mer pengar?
– Ja, i senaste budgeten, där har du en poäng. Men vi är ekonomiskt ansvariga för helheten och jag tycker att vi lade till mycket när vi från början sköt till sju miljoner kronor, säger Bo Wendt.
HD:s valdebatt inför omvalet i maj 2015..Bild: Tobias Andersson
Men äldreomsorgen är en profilfråga för Bjärepartiet. Borde det inte vara ni som skjuter till medel så att det räcker?
– Det är svårbudgeterat och budgetdisciplinen har varit dålig. Vi har lagt försiktiga budgetar, säger Bo Wendt.
Ni vill ha särskilt boende i varje kommundel – varför har inget byggts i Torekov?
– Det är helt naturligt eftersom vi utökar antalet platser när vi bygger nytt boende i Förslöv, som innebär 30 procent fler platser i kommunen. Då finns det inget behov att bygga i Torekov. Nästa äldreboende blir i den västra kommundelen, säger Bo Wendt.
Men kring boendet i Förslöv har ni fått kritik för att det går för långsamt.
– Vi fick göra om planen. Och sedan fick planen delas för att vi var rädda för överklagande från villaområdet. Nu är det klart för att bygga, säger Bo Wendt.
Bjärepartiet ville också verka för trygghetsboende, vilket genomförts av Båstadhem samt anlita en oberoende ombudsman för de äldre.
– Förvaltningen hade en annan uppfattning om ombudsman så det blir ingen, säger Bo Wendt.
Skolan:
Också här ville Bjärepartiet ha "nordvästra Skånes bästa skola", och partiet tryckte bland annat också på god personaltäthet, välutbildade lärare, skolor i alla byarna och "konkurrenskraftiga betyg".
För fyra år sedan hade en kommun i NV-Skåne högre betyg än Båstad, i fjol hade fyra kommuners elever bättre betyg. Andelen behöriga lärare har blivit lägre liksom andelen behöriga elever till gymnasiet. Kommunen satsar liksom tidigare mycket pengar på varje elev, men inte mer på undervisning än andra kommuner. Istället är det lokalkostnader som gör att totalsumman är hög.
Samtidigt står sig Båstads skolor väl i stort. I Lärarförbundets årliga ranking hamnade man i fjol på 21:e plats, sämre än tidigare, men ändå högt upp på listan med 290 kommuner.
Kommunalrådet Bo Wendt pekar på att skolan har stora resurser och att man ser över lokalkostnaderna.
Backaskolan i Grevie var i dåligt skick och fick rivas.Bild: Mats Roslund
Men är det ekonomi i att bygga en ny skola i Grevie?
– Det är en kvalitetsfråga. Hela Bjäre ska leva. En ny skola är billigare i drift än en gammal, säger Bo Wendt.
Nu till ett antal mindre frågor:
Parkering och ställplatser för husbilar:
Platser för husbilar som ska passa både turister och omkringboende.
– Nej, några sådana har vi inte fått fram, säger Bo Wendt.
Fler gång- och cykelbanor över hela Bjäre:
– Ja, i en första etapp blir det från Axelstorp till Grevie. Sedan fortsätter vi, för perioden 2018- 2023 finns runt 30 miljoner kronor avsatta, säger Bo Wendt.
Fler synliga poliser på Bjäre:
– Ja, genom medborgarlöfte och bra samarbete med polisen fick vi till fler poliser för två år sedan. Poliser som arbetar här och i Örkelljunga, säger Bo Wendt.
Stödja nattvandrarna och ha ungdomsgårdar öppna under sommartid:
– Nattvandrarna har upphört. Första sommaren efter valet hade vi ungdomsgården i Båstad öppen. Men förvaltningen ansåg inte att det var så nödvändigt. Behovet var inte så stort, säger Bo Wendt.
Informationstavlor vid de stora infartslederna för att styra trafikflödet:
– Ja, vi har fått tavlor på plats vid E6, säger Bo Wendt.
Utveckla ekoturismen:
– Vi har inte behövt att krydda det arbetet eftersom vår turistorganisation arbetar så bra med det, säger Bo Wendt.
Byggklara tomter till rimligt pris:
– Vi har ett större antal kommunala tomter i dag. Vid Hemmeslöv ska också personer med lägre inkomst kunna köpa en tomt och bygga ett hus. Tidigare saknade vi en markreserv, säger Bo Wendt.
Bjärehemmet i Västra Karup såldes trots att Bjärepartiet egentligen inte vill sälja kommunens fastigheter.Bild: Mats Roslund
Stopp för utförsäljning av Båstadhems bostäder:
Trots det har Båstadhem med Hans Grönkvist som bjärepartistisk ordförande sålt Bjärehemmet, där det finns både lägenheter och äldreomsorgsplatser.
Hur går det ihop med vallöftet?
– Jag ville inte göra den affären. Jag ser det som att "Båstadhemspartiet" sålde. Hans Grönkvist hade blivit nedröstad.
Men kan man lita på Bjärepartiets vallöften?
– Bra fråga. Hans Grönkvist har fått höra det här. Vi ser nu över direktiven för ägarstyrning av alla bolag, också för Båstadhem, säger Bo Wendt.
Vad blir valvinnaren för Bjärepartiet i höst?
– Resultaten vi har åstadkommit. Jag bedömer att vi är mycket närmre medborgarna. Vi har fått en friidrottsarena på plats och ett bra tågkoncept, som var omöjligt tidigare. Pågatågen skulle vända i Förslöv, men nu har vi fått dem till Båstad också. Jag vill också nämna Dalmanska tomten där vi nu har en nyinvigd park, säger Bo Wendt.
Gå till toppen