Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Kniv i ryggen" – hårda ord efter G7-debaclet

Tonen var bitter dagen efter den amerikanske presidenten hoppade av ett gemensamt uttalande som han först hade anslutit sig till från G7-gruppen. Uttryck som "kniv i ryggen " och "en särskild plats i helvetet" uttalades av topprådgivare till Donald Trump.

Inte så såta vänner längre. USA:s president Donald Trump skakar hand med Kanadas premiärminister Justin Trudeau under G7-toppmötet i Kanada.Bild: Evan Vucci /AP/TT
G7:s toppmöte slutade med en upptrappad risk för globalt handelskrig sedan Donald Trump plötsligt nobbade det gemensamma dokumentet. Samtidigt som USA:s president twittrade ut sitt avhoppsbesked anklagade han Kanadas premiärminister Justin Trudeau för att vara "oärlig och svag".
"Baserat på Justins falska uttalande på sin presskonferens och det faktum att Kanada har infört höga tullar för amerikanska bönder, arbetare och företag så har jag gett instruktioner till USA:s representanter att inte stödja kommunikén", skrev Trump från presidentplanet på väg från mötet.
Det var Trudeaus kommentarer på toppmötets avslutande presskonferens i Kanada som retade upp USA:s president. Den kanadensiske premiärministern sade bland annat angående USA:s nyligen införda tullar på aluminium och stål att han hade varit tydlig inför Trump "att kanadensarna inte tar lätt på att USA har gått vidare med tullarna"
– Vi kanadensare är hövliga och tillmötesgående, men vi tänker inte låta oss bli hunsade, fortsatte Trudeau.
Trumps hårda reaktion följdes upp på söndagen av presidentens rådgivare – och två av dem skrädde inte orden:
– Det finns en särskild plats i helvetet för ledare som med dolda avsikter ger sig in i diplomati med president Donald Trump, och sedan försöker hugga honom i ryggen medan han går ut ur rummet. Det är vad den dubbelmoraliske Justin Trudeau gjorde med den där jippobetonade presskonferensen, det är vad den svage, oärlige Justin Trudeau gjorde, slog Trumps främsta handelsrådgivare Peter Navarro fast i en intervju med Fox News.
Och Larry Kudlow som är Vita husets högsta ekonomiska rådgivare kallade i en CNN-intervju Trudeau för "amatörmässig" och "omogen".
– Så här är det. Han stack en kniv i ryggen på oss, hävdade Kudlow i intervjun.
Den kanadensiske premiärministern har själv inte kommenterat påståendena, men Kanadas regeringskansli slog tillbaka efter Trumps oväntade utspel, och twittrade att Trudeau inte sade något på presskonferensen som han inte sagt förut i samtal med USA:s president. Premiärministern fokuserar nu på det som uppnåddes under mötet, enligt kansliet.
På söndagskvällen kommenterade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i en tysk tv-intervju Trumps abrupta sorti från slutdokumentet.
– Avhoppet är, så att säga, via tweetar. . .  tillnyktrande och en smula deprimerande, sade hon men försäkrade samtidigt att det som hänt inte innebär slutet för G7-gruppen.
Tidigare hade Merkels utrikesminister Heiko Maas som twittrat med adress till Trump att "Inom loppet av några sekunder kan man krossa tillit med 280 tecken på Twitter".
Det franska presidentkansliet skrev i en kommentar till AFP att "internationellt samarbete inte får styras av vredesutbrott och sådant som framkastats i förbigående".
Att bryta de löften länderna enats om i sitt uttalande är "motsägelsefullt och inkonsekvent", enligt Frankrikes president Emmanuel Macrons kansli.
I uttalandet efter toppmötet, som alltså inte var så gemensamt som det verkade då, skrev de ekonomiska stormakterna bland annat att de strävar efter färre tullhinder. USA var dock redan i det läget tydligt med att man inte skrev under på löften om att följa klimatavtalet från Paris, en överenskommelse som USA inte vill vara en del av.
Rättad: En tidigare version av denna text hade fel benämning på Kanadas regeringskansli.
Fakta

G7

G7, "group of seven", är ett internationellt informellt forum bestående av de ekonomiska jättarna USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Kanada.

G7 bildades 1975 som G6, och Kanada kom med året därpå, för att ha ett forum för att samtala kring gemensamma ekonomiska frågor.

Ländernas ledare möts årligen för att diskutera bland annat global ekonomi, internationell säkerhet och energipolitik.

Ryssland var en del av gruppen, som då kallades G8, mellan 1998 och 2014, men stängdes av efter annekteringen av Krim.

Även EU har haft en representant vid mötet.

Källor: NE, CFR

Gå till toppen