Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Nya ungdomsrådet vill göra skillnad

Örkelljungas nyaste politiska råd består av tretton ungdomar från hela kommunen. Flera arbetsgrupper är redan igång och målet är högt ställt. ”Vi ungdomar måste ta mer plats, så att de tvingas lyssna på oss”, säger Alejna Pllava.

Örkelljungas ungdomsråd 2018 består av: Cajsa Torkelsson, Arvid Persson, Viola Peshku, Annie Berg, Alejna Pllava, Ida Svensson (ordförande) och Elin Andersson. Saknas på bilden: Kasper Rosenlöf, Tilda Gustavsson, Helena Lantz, Ville Gustavsson, Engla Roos och Krzysztof Muszanski.Bild: Annsofie Wieland
Från den första informationsträffen i februari till ett fullt fungerande ungdomsråd – resan har varit snabb för Örkelljungas nyinrättade ungdomsråd. Tretton ungdomar i åldrarna från 13 till 20 år är med i den första upplagan.
Några färdiga strukturer för hur rådet ska arbeta finns inte. Det handlar i hög grad om att pröva sig fram.
– Nu i början träffas vi ungefär var sjätte vecka, sedan får vi anpassa oss efter vad som funkar. Det är en frihet, men också svårt. Det här är pilot-året, säger ordförande Ida Svensson, 20 år.
Alejna Pllava, 17 år, förklarar hur man redan efter tredje träffen delat in sig i olika arbetsgrupper.
– Vi har till exempel en grupp för PR, en för event och en för rekrytering, säger hon.
Samtliga i rådet är skolelever som lägger en del av sin fritid på det nya engagemanget.
– Om man vill att något ska ske så kan man lika väl engagera sig, det är en unik möjlighet, säger 19-årige Arvid Persson.
Till sin hjälp har de tjänstemannen Li Merander från kommunkansliet och en summa pengar (30 000 kronor) som kan användas till resor, fika och annat.
– Vi har redan pratat om att det finns pengar att söka och kurser som ges gratis av Sveriges Ungdomsråd, säger Li Merander.
Det första uppdraget som ungdomsrådet har fått av Örkelljunga kommunstyrelse handlar om att göra torget i centrum mer attraktivt för ungdomar.
– Vi har redan pratat om att vi inte vill ha bara sten där. Och att det behövs bättre belysning, säger Annie Berg.
Ida Svensson, ordförande i Örkelljungas nya ungdomsråd.Bild: Annsofie Wieland
Skolan är också ett område där ungdomsrådet vill göra avtryck. Därför har de stämt möte med både skolchef Ingela Ström och flera rektorer. Fokus ligger på mobbning och stress hos unga, där Örkelljunga ligger sämre till än snittet i Skånejämförelser.
– Vi vill ha en bild av vad som händer och vad som görs och utifrån det lägga fram förslag, säger Ida Svensson.
Bland planerna finns också en paneldebatt där ungdomsrådet vill sammanföra ungdomar med de lokala politikerna från olika partier.
Men framför allt vill de hjälpa till att sätta ungas frågor på agendan.
– Vuxna blir alltid hörda. Vi ungdomar måste ta mer plats, så att de tvingas lyssna på oss, säger Alejna Pllava.
– Ja, och visa att vi också har kunskap som är viktig, säger Cajsa Torkelsson.
Elin Andersson tänker också på vikten av goda exempel.
– Vi visar att man faktiskt kan vara med och bestämma.
Gå till toppen