Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Tomas Nilsson: Ska man hoppas på tre oavgjorda i gruppspelet?

Det var en riktig smäll. Robin Olsen dundrade med full kraft in i Paolo Guerrero och Ullevi andades in. Ullevi höll sedan andan i en dryg minut medan Sveriges förstemålvakt låg och vred sig i smärtor och behandlades vid den axel som höll honom borta från spel under i princip hela våren.
Olsen reste sig, kunde spela vidare och den mest spännande minuten i genrepet var över.
Ett dåligt genrep ger en bra premiär. Den klyschan är lika uttjatad som icke statiskt säkerställd. 0–0 mot världselvan Peru kan man dra hur många växlar som helst på, eller så kan man låta bli. För att vara ett genrep så var det en relativt hård match, men ändå inte den där riktiga intensiteten.
Vad fick vi 32 163 på Nya Ullevi då se? Förutom en hel del skojiga huvudbonader bland Perus många supportrar inte särskilt mycket framåt.
Den värmländska magin saknades – helt. Ola Toivionen och Marcus Berg fick inte så mycket uträttat.
I första halvlek fick vi åtminstone se prov på det sätt Sverige vill spela. Vändning Berg, utåt till Lustig, inlägg till Toivonen. Formulär 1A i Janne Anderssons fotbollsbok. Det blev en hörna i alla fall.
Marcus Berg glimrade till lite i första halvlek när han bland annat frispelade Victor Claesson, som liggande i luften sköt Sveriges bästa skott, men Pedro Galles gjorde en bra räddning.
Och det var mycket Victor Claesson. Det enda egentliga frågetecknet i startelvan har handlat om Jimmy Durmaz eller Victor Claesson ska ha platsen till höger på mittfältet. Mot Danmark i lördags gjorde Jimmy Durmaz det bra. Mot Peru gjorde Claesson det bättre. Fördel Småland i den landslagskampen inför premiären.
Försvaret där Andreas Granqvist vågade utmana och driva upp bollen längs marken visade sig så stabilt vi lärt känna det. Men framåt saknas spetsen. Oj vad den saknas.
I VM 1982 gick Italien vidare från gruppspelet efter tre oavgjorda matcher. Ska det bli Sveriges melodi? För ju närmare VM vi kommit sitter defensiven allt mer, men att vinna fotbollsmatcher kräver minst ett mål och Sverige har nu gått av planen mållöst i tre raka matcher. Det får ses som oroande.
På ett soldränkt Ullevi var det annars i det närmaste neutral plan. Peruaner i massor hade tagit sig till arenan och gav matchen en fin inramning. Det var fler tröjor med Guerrero och Farfan på läktarna är Granqvist och Sebastian Larsson, om man säger.
I paus skickades landslagsspelarnas barn in i mittcirkeln och dansade till den VM-låt de själva är med och sjunger på. Man kan ju inte göra så mitt i värmeböljan. Det satt ju småbarnsföräldrar på läktaren och vi höll på att förgås av vätskebrist när ögonen fylldes.
Tuffare än så är jag inte.
Sverige åker nu till VM med en känsla av att man är svårslaget och samtidigt har svårt att slå någon. Tre kryss kan ju funka, men i en åttondel måste man gör det där jobbiga. Vinna.
Förra lördagen buades det efter 0–0 mot Danmark på Friends arena. På Ullevi var det inget sådant. Gary Sundgren har ju slutat.
Gå till toppen