Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skåning vann konditori-EM

Sverige bakade hem segern i konditori-EM i italienska Turin. Under fem timmar producerade det svenska landslaget med skånske Martin Morand två glasstårtor, tio tallriksdesserter och en choklad- och sockerskulptur som var mer än en meter hög.

Jessica Sandberg och Martin Morand med skulpturen "Mother nature".Bild: Sveriges bagare & konditorer
– Det känns magiskt. Det har aldrig hänt någon gång tidigare. Vi har haft två bronsmedaljer i rad, säger lagledaren Tony Olsson till TT från en bullrig restaurang i Turin.
För Sverige tävlade konditorerna Jessica Sandberg, som driver ett konditori i Umeå och har arbetat som konditor i 26 år, och Martin Morand, som har eget företag och en rad utmärkelser från kulinariska sammanhang.
Martin Mornad är från Höllviken från början och numera bosatt på Österlen. 2016 tog han hem ”Dessertmästarna” i Kanal 5.
– Det ligger nio månaders träning bakom det här. 12 till 17 timmar långa träningsdagar, måndag till torsdag. Fram till mitten av april var det en gång i månaden som vi körde passen plus hemmaträningar, säger Tony Olsson.
– Så att knipa guldet, vi är så glada i dag.
Tävlingen pågick i fem timmar och då levererade det svenska laget två glasstårtor med frukt, tio tallriksdesserter med choklad och glass eller sorbet. Och en choklad- och sockerskulptur mer än en meter hög.
Tårtan bestod av hallonglass, mandarinsorbet, yoghurt- och vaniljparfait med krispig, spröd pistagebotten och karamelliserad smördeg – allt i ljusa färger.
Tallriksdesserten var inte mindre frestande. Åkerbär, hallon och björnbär, insvept i guanaja-chokladmousse, pistagebotten dulcey- och hasselnötsnamelaka samt manjaribrownie, toppat med en aning apelsin och en nypa timutpeppar.
Skulpturen kallades "Mother nature" och bestod av två halvor, den ena av choklad, den andra av socker, som sammanfogades till en helhet.
Tony Olsson var under loppets gång orolig för att desserten inte skulle bli klar i tid, men allt gick vägen.
– Vi har inte fattat att vi slagit Belgien och Schweiz som är två gigantiska nationer i sådana här sammanhang, säger han.
TT: Hur firar man något sådant här? Med tårta?
– Haha nej, men vi har självklart lite bubbel. De har skickat ett antal tårtbitar ner till mig, men jag har tackat nej. Jag har ätit sju glassar och sju desserter så jag har fått mitt.
I och med vinsten är laget klart för VM, eller Coupe du Monde de la Pâtisserie, i franska Lyon nästa år, vilket Tony Olsson beskriver som "världens häftigaste konditoriarrangemang".
Fakta

Pristagarna

Resultat:

1. Sverige

2. Belgien

3. Schweiz

Specialpriser:

Bästa hållbarhet, Turkiet

Bästa socker, Polen

Bästa choklad, Ryssland

Källa: Sveriges bagare och konditorer

Gå till toppen