Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Vi mc-ordonnanser hade varit till stor hjälp vid strömavbrottet i Höganäs

Bilden visar en av FMCK:s kvinnliga mc-ordonnanser under övning.
Knappt är krisberedskapsveckan avslutad och Hemvärnet har haft den största övningen i Helsingborg sedan 1974. Då händer det på onsdagskvällen, en lastbil kör på en stolpe för en högspänningsledning. Direkt blir 16 500 abonnenter i Höganäs strömlösa. Ett viktigt uppvaknande för många.
Många av minna vänner som skojade när broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” damp ner i brevlådan flaggade på sociala medier att det faktiskt kan upplevas som en kris när man inte får sitt morgonkaffe. Om de fått sitt morgonkaffe hade förmodligen satt det i vrångstrupen då de började fundera på hur länge all mat till studentskivan klarar sig i en kyl utan ström. De planerar nu inte för om utan när krisen kommer.
Andra konsekvenser som inte alla tänkt på var risk för vattenbrist, stängda butiker och otjänligt badvatten mitt i turistsäsongen. Vad tydligen få och inte ens kommunledningen i Höganäs var beredda på var att digital kommunikation slogs ut. Bra att hemtjänsten fick tillgång till RAKEL-systemet men naturligtvis är det begränsat hur många apparater en kommun har. Det var många meddelande vis SMS och e-post som inte nådde sina mottagare och det var många viktiga telefonsamtal som inte kunde ringas.
FMCK utbildar bland annat mc-ordonnanser för Hemvärnet. De är ren viktig del av totalförsvarets kommunikation- och informationsinhämtningsverksamhet. Deras främsta uppgift är att rekognosera okänd mark och vägar samt transportera nyckelpersoner, material och information. En mc-ordonnans kan ta sig fram där andra fordon inte kommer fram. En mc-ordonnans är utbildad och har utrustning för att kunna verka självständigt under längre tid under hela året.
Under hemvärnsövningen på nationaldagen var flera mc-ordonnanser med. Många av dem var insatsberedda på mindre än en timme. Nästan alla mc-ordonnanser som är med i Hemvärnet som jag talat med gör det för att de vill göra en viktig insats för samhället om något händer. Hemvärnet och mc-ordonnanser ska fungera som stöd till samhället när det gäller samarbete med räddningstjänst och polis i kommunen.
Jag kan inte låta bli att fundera på vad skillnaden hade varit om det hade kallast in några frivilliga mc-ordonnanser. Det hade fortfarande varit strömavbrott och många hade fortfarande varit drabbade men jag är övertygad att det hade blivit en skillnad för krisens utveckling med mc-ordonnanser på plats.
Så här skriver MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om kriskommunikation: ”Genom att kommunicera påverkar man händelseutvecklingen och driver krishanteringsarbetet framåt. Kriskommunikation måste därför betraktas som en integrerad del i krishanteringsarbetet; en kärnverksamhet och inte en stödverksamhet. Medborgarna förutsätter att myndigheter kommunicerar före, under och efter en kris, och bristande kommunikation har genom tiderna förvärrat kriser och minskat medborgarnas förtroende för myndigheter och folkvalda.”
Förutom att förmedla meddelanden och annan information kan andra uppgifter vi kunde ha hjälp till med vara att samla information, undersöka pumpstationer, mäta flöden och föroreningar i vattendrag och transportera material.
Nu när alla kommer att utvärdera och se vilka lärdomar som kan dras av strömavbrottet så hoppas jag att mc-ordonnanser blir en självklar resurs i då det gäller kommunikation i kommande kriser i Skåne och att vi även får vara med på krigsövningar. Men framförallt hoppas jag att vi får hjälpa till med att göra skillnad i samhället när det behövs.

En alldeles grön MC-ordonnans

FMCK Helsingborg
Gå till toppen