Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Efter stora strömavbrottet: Chauffören misstänkt för vårdslöshet i trafik

Lastbilschauffören som körde av väg 107 och på kraftledningsstolpen som orsakade det stora strömavbrottet fick enligt uppgift lindriga skador. Han är nu misstänkt för vårdslöshet i trafik.

Lastbilen krockade med en elstolpe och orsakade det stora strömavbrottet i Höganäs. Polisens utredning ska visa om chauffören gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik.Bild: Patrick Persson
Trafikolyckan som orsakade det stora strömavbrottet i Kullabygden inträffade strax efter halv nio på nationaldagskvällen, på väg 107 mellan Åstorp och Strövelstorp. Av någon anledning körde en lastbil av vägen och rätt in i en kraftstolpe som välte av smällen.
Huvudledningarna till Höganäs hängde i stolpen och hela kommunen blev utan ström. Även delar av Helsingborg, Bjuv och Åstorp blev strömlösa, totalt cirka 17 500 kunder.
Föraren av lastbilen, en man i 40-årsåldern, var vaken och talbar när polis och räddningstjänst kom till platsen. Enligt polisens trafikmålsanteckning blev han lindrigt skadad men förd i ambulans till sjukhus.
Det togs ett utandningsprov på honom för att kontrollera om han var påverkad av alkohol. Men det var han inte.
Däremot är han nu misstänkt för vårdslöshet i trafik och Yvonne Waltercrantz på trafikpolisen i Helsingborg har precis fått ärendet på sitt bord. Hon ska nu utreda olyckan.
– Misstanken innebär att han ska ha brustit i väsentlig mån i omsorg och varsamhet. Men utredningen får påvisa om så är fallet. Om det föreligger någon annan anledning till varför olyckan inträffade så får vi luska fram det, säger hon.
Så ni vet ännu inte varför lastbilen gick av vägen?
– Nej, vi får hålla fler förhör för att ta reda på det. Vi kan inte med hundraprocentig säkerhet säga något om det nu, säger Yvonne Waltercrantz.
Eftersom hon fick ärendet bara en timme innan HD pratar med henne så finns det fler utredningsåtgärder kvar att göra. Bland annat vill Yvonne Waltercrantz att det ska göras en teknisk undersökning av lastbilen.
– Jag vet inte hur långt de har kommit på den biten, men jag förutsätter att det ska göras.
Hon menar att det är vanligt att det görs en teknisk undersökning när lastbilar är inblandade i olyckor.
– Det är för att man kan läsa av så mycket från deras färdskrivare, säger hon.
Läs alla artiklar om: Det stora strömavbrottet
Gå till toppen