Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
8till5

Gruvbolag vill jaga batterimetall på Österlen – kommunerna protesterar

Världen ska drivas med batterier i framtiden. Industrins behov av lämpliga mineraler är enormt. En av de hetaste på marknaden finns i marken under Österlen. Nu vill ett brittiskt bolag ge sig ut på jakt efter vanadin. Men lokalbefolkningens motstånd till planerna är stort.

Amanda Scott flyttade från Nya Zeeland till Sverige. Här driver hon en konsultfirma och hjälper gruvbolag att ansöka om tillstånd att prospektera. De senaste två åren har allt mer av verksamheten kommit att handla om mineraler till batterier. "Framför allt litium och kobolt. De flesta kunder jag har letar efter det", säger hon.Bild: Privat
Länge användes vanadin enbart för att härda stål, när extra hårt material behövdes till höghus och broar. Nu har ett nytt användningsområde lett till att gruvbolagen tävlar om att hitta och exploatera de bästa fyndigheterna. Vanadin passar perfekt till så kallade flödesbatterier, som kan lagra stora mängder el och är möjliga att ladda ett oändligt antal gånger (se fakta). Inte lämpliga för bilar, men utmärkta i exempelvis vindkraftparker.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen