Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rakel Chukri: Inte märkligt att Fox News råkade kallade Trump diktator

USA:s president blev kallad diktator i sitt egen favoritprogram. Till och med USA:s mest Trumpvänliga journalister verkar undermedvetet förstå att hans auktoritära tendenser bara blir värre.

Bland amerikanska kommentatorer är ”Trump-tv” numera en populär synonym till Fox News. Tv-kanalen öser dagligen beröm över den bekräftelsetörstande presidenten. Längst går Fox & Friends, programmet som Trump tittar på dagligen och vars journalister helt har gått upp i rollen som fursteslickare.
I söndags sprack dock fasaden när Abby Huntsman från Fox & Friends råkade säga att ”de två diktatorerna” Trump och Kim Jong-Un snart skulle träffas. Hon bad senare om ursäkt för att hon råkade kalla Trump diktator, men det var för sent. Twitter kokade redan över av skämt under hashtaggen #TwoDictators.
Felsägningen är inte särskilt förvånande. Trump har satt i system att trakassera USA:s allierade och krypa för diktatorer och USA:s fiender. Helgens G7-möte var ett plågsamt tydligt exempel. Kanadas premiärminister Justin Trudeau behandlades som Hin håle, samtidigt som Trump fjäskande sa att Ryssland borde bjudas tillbaka till den mäktiga gruppen. Invasionen av Krim skyllde han på Obama, inte Putin.
Det är uppenbart att Trumps auktoritära tendenser bara blir värre. Han har aldrig backat från sitt uttalande om att medierna är ”folkets fiende” och han fortsätter attackerna mot USA:s rättsväsende. ”The Donalds” senaste besatthet är att han kan benåda sig själv, att han står över lagen. Han betraktar alltså sig själv som solkungen.
En annan uppmärksammad nyhet i söndags var att Trump har en minst sagt bisarr ovan. Han river ofta sönder dokument när han anser sig vara klar med dem. Problemet är att alla papper som passerar presidentens bord måste arkiveras. Det är lag på det. Sajten Politico avslöjade att det därför finns högt betalda medarbetare i Vita huset vars enda uppgift är att tejpa ihop strimlorna som presidenten kastar i soporna eller på golvet för att sedan skicka in de rekonstruerade dokumenten till arkivet.
Tjänstemän, som har arbetat i över trettio år, ägnar alltså dagarna åt en fullständigt meningslös syssla. Trump känner till lagen och att vuxna människor tvingas förnedra sig genom att klistra ihop det han har förstört. Men enligt Politico kan han inte sluta. Beteendet verkar vara tvångsmässigt.
Det är en talande bild av USA:s nuvarande president. Andra tvingas krypa runt på golvet för att städa upp efter honom. Men de demokratiska principer och allianser som Trump försöker smula sönder är inte lika lätta att tejpa ihop.
Gå till toppen