Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: S-krisen kan även drabba LO.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och S-ledaren Stefan Löfven. Hand i hand inför valet.Bild: Hossein Salmanzadeh/TT
Arbetarepartiet har inte arbetarna med sig. I en ny SCB-undersökning syns en rejäl nedgång i stödet för Socialdemokraterna – även i leden där det traditionellt sett varit störst.
Så sent som i november sympatiserade 46,4 procent av de LO-anslutna med S. I maj var motsvarande andel 38,5 procent. Det väcker inte bara frågor kring partiets förhållande till kärnväljarna, utan även kring dess relation till arbetarrörelsens fackliga gren.
Historiskt sett har LO varit en given parhäst till Socialdemokraterna i valrörelser. På central nivå finns ingen tvekan om att fortsätta i den rollen. De gemensamma intressena anses vara många och inför höstens val satsar LO 30 miljoner kronor på att hjälpa Stefan Löfven (S) att sitta kvar vid makten. I stödet ingår bland annat en halv miljon politiska samtal – dubbelt så många som inför valet 2014 – med medlemmar på telefon och ute på arbetsplatser.
Fast frågan är hur dessa insatser egentligen tas emot. Diskussionen om stödet till S har pågått i många år och blir än mer brännande med det nya opinionsläget.
Det är naturligtvis valfritt att vara fackligt ansluten, men för de allra flesta finns fördelar med att vara det. Facken är som regel skickliga på sin kärnuppgift att företräda medlemmarnas intressen i olika sammanhang. Men är det verkligen vad LO gör med sin massiva stödkampanj inför valet?
"Socialdemokraterna har klart starkast stöd bland våra medlemmar", påpekar LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin i en TT-kommentar.
Likväl valarbetar LO för ett parti som en klar majoritet av de anslutna inte sympatiserar med. Långtifrån alla medlemmar lär uppskatta det.
Så kan förtroendekrisen för S sprida sig inom arbetarrörelsen. Och för dess fackliga gren är det rimligtvis ännu viktigare att ha arbetarna med sig.
Gå till toppen