Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utbildning för lärarassistenter i Munka har fått konkurrens - men är fortsatt populär

I två år har lärarassistenter utbildats i Munka Ljungby. Söktrycket är fortsatt högt och till hösten utökar man med ytterligare några platser på kursen.

Martina Landgren från Ljungbyhed har redan fått jobb som lärarassistent.Bild: Niklas Gustavsson
2016 startade Munka folkhögskola sin lärarassistentutbildning – den första i landet på eftergymnasial nivå.
Från start har söktrycket varit högt. När årets kull med 15 elever tog sin examen har många av dem redan fått jobb.
– Jag vill känna att jag kan göra skillnad i skolan. Jag kände att det behövdes något mer, för lärarnas skull och elevernas, säger Martina Landgren som har fått jobb på Snyggatorpsskolan i Klippan.
Utbildningen är på distans och löper över två terminer. Nu har en ny kull studenter gått ut.Bild: Niklas Gustavsson
Lena Thorsson jobbar sedan några år tillbaka på Jonstorpsskolan som elevassistent. Nu har hon papper på sin kompetens och har breddat sin kunskap.
I kurserna ingår ämnen som samtalsmetodik, konflikthantering och studenterna får lära sig om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Lena Thorsson arbetar inom skolan redan sedan tidigare och har pluggat parallellt med sitt jobb i Jonstorp.Bild: Niklas Gustavsson
– Det är sådant man inte läser på lärarhögskolan, så förhoppningen är att vi kan vara ett komplement, säger Lena Thorsson som blir den första utbildade lärarassistenten i Höganäs.
Nu hoppas hon att kommunen kommer att anställa fler.
– Vi avlastar lärarna från det som tar tid utanför undervisningen.
Sedan starten i Munka Ljungby har flera liknande utbildningar öppnats i landet. Inför hösten hade Munkaskolan 111 sökande till programmet, och nu har antalet platser utökats till 24.
Kerry Persson tycker att fler kommuner borde satsa på att anställa lärarassistenter i skolorna.Bild: Niklas Gustavsson
Men alla kommer kanske inte att anställas just med titeln lärarassistent.
– Det finns ingen tjänst som heter lärarassistent i Halland där jag bor, säger Kerry Persson.
Hon kommer ursprungligen från England, där man enligt henne har lärarassistenter i skolan sedan många år tillbaka. I Sverige fick hon leta efter en sådan utbildning.
I Halmstad har Kerry Persson bland annat arbetat som resurspedagog med nyanlända barn. Om en kommun satsar på att anställa lärarstudenter kan det göra det lättare att rekrytera och behålla lärare, tror hon.
– Om vi kan stödja och avlasta lärarna kanske fler söker sig till yrket, och väljer att stanna i yrket, säger Kerry Persson.
Gå till toppen