Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Andersson: Nu är det skarpt läge

En kortare träning för att skaka av sig flygresan. Lättsam och inte speciellt ansträngande. Lite av lugnet före stormen. Med veckan kvar till VM-premiären mot Sydkorea är förbundskaptenen Janne Anderssons budskap: – Nu är det skarpt läge.

Janne Andersson under landslagets första träningspass på plats i Ryssland.Bild: Maja Suslin/TT
Gelendzjik välkomnade landslaget med välfyllda läktare och hundratals barn som viftade med ryska och svenska flaggor. Lagkaptenen Andreas Granqvist försökte tacka så många som möjligt genom att skriva mängder med autografer.
Och Andersson tackade artigt för den ryska generositeten när han fick en fråga av en rysk reporter vad han tycker om turistorten vid Svarta havet.
Han svarade diplomatiskt på de politiskt laddade frågorna om att spela i regnbågsfärgade skosnören och om hur han som ledare försöker orientera sig i en föränderlig värld. Tyngden i rösten kom när det handlade om de närmaste dagarna, nedräkningen till VM-premiären i Nizjnij Novgorod på måndag.
– Försäsongen är över, nu ska vi in i tävlingssäsongen. Det betyder att vi ska spetsa till saker ett snäpp. Framför allt ska vi hitta den fysiska formen. Vi har inte toppat fysiken något speciellt utan kört på rejält hela vägen.
– Nu är vänskapsstuket över. Nu är det skarpt läge och vi ska bygga något tillsammans den här veckan för att nå personbästa-nivån jag har pratat om tidigare. Ska vi ha en chans att prestera bra i VM måste vi upp på personbästa. Det är den nivå som krävs av oss. Vi ska jobba för att komma så högt upp som möjligt på den skalan, säger Janne Andersson.
Det innebär också att den tidigare så öppna hållningen till publik och medier under lägren i Båstad och Stockholm stramas åt rejält.
De kommande dagarna stänger landslaget butiken.
– Vi har varit medvetet väldigt öppna för att vi vill vara öppna, vill vara tillgängliga, men nu börjar det närma sig skarpt läge och vi vill ha lite lugn och ro, kunna fokusera på vad vi ska utan att behöva tänka på att någon granskar en hela tiden.
– Därför kommer vi att sluta oss lite mer än tidigare.
Träningsanläggningen Spartak-stadion, belägen i Gelendzjiks utkanter, kan inte göras helt insynsfri under de stängda träningarna.
Men det oroar inte Janne Andersson.
– Jag tror att man kan titta överallt om man bara vill, men jag är inte bekymrad över det, säger han.
Inte heller över att landslaget inte vunnit en match i år (januariturnéns matcher undantagna) och har problem med målskyttet.
– Inte alls. Det är nog mer andra som spekulerar om det. Vi utvärderar hela tiden vad vi gör. Vi har inte spelat en tävlingsmatch sedan i november. Under tolv kvalmatcher gick vi mållösa från två, mot Holland borta och i den andra playoff-matchen mot Italien.
Samtliga 23 spelare fanns med på planen under tisdagens träning. Anfallaren John Guidetti, som haft fotproblem, gick för fullt och såg inte ut att störas av den tidigare skadan.
– Statusen är bra. John var igång i dag. Vi utgår ifrån att alla 23 är tillgängliga, säger Andersson.
Rättat: I en tidigare version uppgav vi fel dag för när träningen genomfördes.
Fakta

Landslagets program fram till VM-premiären

Onsdag 13 juni

11.00- 12.30 (cirka): Träning (öppen 15 minuter för medierna) på Spartak-stadion i Gelendzjik.

Torsdag 14 juni

11.00- cirka 12.30: Träning (öppen 30 minuter för medierna) på Spartak-stadion i Gelendzjik.

Fredag 15 juni

Träningsledigt.

Lördag 16 juni

11.00-12.30: Träning (helt stängd) på Spartak-stadion i Gelendzjik.

Under eftermiddagen flyg till Nizjnij Novgorod.

Söndag 17 juni

11.00-12.00: Träning (öppen 15 minuter för medierna) på Nizjnij Novgorod-stadion.

Måndag 18 juni

14.00: Sverige–Sydkorea.

Gå till toppen