Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter strömavbrottet: nya prover har tagits på Höganäs badvatten

Strömavbrottet i förra veckan gjorde att kommunen utfärdade badförbud eftersom avloppsvatten rann rakt ut i havet. Under tisdagen togs prover längs hela Kullahalvöns kust.

Under tisdagen tog Höganäs kommuns miljöavdelning prover på vattnet längs hela Kullahalvöns kust.Bild: Sven-Erik Svensson
Vid Vikens havsbad sköljer vågorna in mot stranden. Maria Fänge som är miljöinspektör på kommunen håller upp en plastflaska.
– Jag fyller den här med vatten upp till fem centimeter under korken ungefär. Sedan mäter jag temperaturen i vattnet med. Det är 16-17 grader idag, säger hon.
När strömmen försvann för en dryg vecka sedan kunde reningsverket inte ta emot avloppsvattnet. 14 av 57 pumpstationer i kommunen svämmade över och det smutsiga vattnet rann rakt ut i sundet, och lite grann i Skälderviken.
Läs också Bada inte i Kullabygden – avloppsvatten går rätt ut i Sundet
Som en akutåtgärd satte kommunen upp badförbudsskyltar på 14 badplatser runt om på Kullahalvön. Men nu hoppas man att vattnet ska vara badbart igen.
– Vi får hoppas att den här blåsten har gjort att det kanske inte är så farligt längre. Men är det dåliga värden vet vi vad det kan bero på. Eller jag antar att det beror på strömavbrottet i så fall. Vi har talat om för dem som ska analysera vattnet att det har varit en speciell händelse här.
Enligt Maria Fänge hade miljöavdelningen gjort tester på vattnet även om det inte varit strömavbrott. ”Det är tid för det nu”, säger hon.Bild: Sven-Erik Svensson
Genom en laboratorieanalys ska proverna undersökas för att se om det finns risk för att vattnet innehåller något som man kan bli sjuk av.
– Det jag har sett hittills är inte så mycket att anmärka på. I och med att det blåser virvlar det upp saker i vattnet och bara det kan göra att resultatet blir lite sämre eftersom vattnet blandas upp, säger Maria Fänge och fiskar upp flaskan som är i en stålburk.
– Vi lägger flaskorna i en kylväska så blir de hämtade efter lunch idag.
Vattenproverna ska analyseras av en extern part.Bild: Sven-Erik Svensson
Enligt Fredrik Arthursson, som är kommunens VA-chef, är det värsta området Höganäs.
– När det rinner ut här i Höganäs hamnar det i samma ledning som vattnet ut från reningsverket. Den går 500 meter ut i Öresund så det kommer ut en bit från stranden. Och här var det flest pumpar som hade svämmat över med.
Läs också Fritt fram för dopp i havet på vissa badplatser
Hur mycket avloppsvatten som runnit ut vet han inte, men händelsen är rapporterad till länsstyrelsen.
– Det som vi kunde se var att kommuninvånarna var sparsamma med vatten under det här dygnet, och därför har inte fler pumpar svämmat över.
Vad kan ni göra för att förhindra att avloppsvatten läcker ut igen?
– Det var olyckan med lastbilen som satte igång det här. Det är lite svårt för oss att göra något åt just det. Vad man förstått har det inte hänt i Sverige i modern tid att en hel kommun slås ut på det sättet. Vi får hoppas att det tar tid till nästa gång, men man vet inte. Det är kommunens krisledningsgrupp som utvärderar det här.
Om en dryg vecka förväntas proverna vara analyserade.
Gå till toppen