Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Min mening: Fel minska antalet fritidspolitiker

Mer makt flyttas till kommunstyrelsen, menar de två S-politikerna.

Att minska antalet fritidspolitiker är inte bra för demokratin, menar Jenny Tillander och Eva Örtegren, båda S-politiker.Bild: Sven-Erik Svensson
I kommunfullmäktige 28 maj valde den borgerliga kommunledningen med stöd av Sverigedemokraterna att minska antal fritidspolitiker med 30 procent. Mer makt flyttas till kommunstyrelsen och samtidigt minskas antalet ledamöter i kommunrevisionen.
På kommunfullmäktige var det så tydligt att samarbetet mellan Liberalerna och Sverigedemokraterna är djupt förankrat hos Liberalerna men allvarligast var när kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) sjönk till den nivån att jämföra ledamöter med Kalle Anka när vi socialdemokrater har en annan uppfattning, med den inställningen visar Liberalerna att man har en annan syn på vad demokrati är. Detta är så lågt av kommunstyrelsens ordförande.
För oss Socialdemokrater är det viktigt att så många människor som möjligt är med och formar och utvecklar Landskrona. Det är en viktig demokratifråga. Att minska antalet fritidspolitiker och satsa på politiska sekreterare och flytta makten till kommunstyrelsen begränsar demokratin. Vi vill istället ta bort de politiska sekreterarna och finansiera att fler fritidspolitiker kan och ska vara med när besluten ska tas. Ett stort och omfattande politiskt engagemang med många förtroendevalda är en viktig grund för en väl fungerande demokrati.
Den politiska organisationen ska och bör alltid gå i takt med samhällets förändringar. Samhällets utmaningar kräver ibland nya lösningar.
En av välfärdens främsta utmaningar de kommande åren är kompetensförsörjningen därför måste personalfrågorna lyftas fram.
Att inrätta en personalnämnd skulle sätta fokus på och underlätta för att göra Landskrona till en attraktiv och framgångsrik arbetsgivare.
Vi Socialdemokrater menar att det är på tiden att arbetsmarknadspolitiken får en större roll. Att pressa ned arbetslösheten och ge människor förmåga till egen försörjning är avgörande för att Landskrona ska vara en stad för alla. Därför vill vi inrätta en arbetsmarknadsnämnd.
Kommunrevisionen måste ges goda förutsättningar att kunna utföra en effektiv och ändamålsenlig revision vi, Socialdemokrater ifrågasätter om det verkligen blir så om man minskar antalet ledamöter med mer än hälften.
Kommunfullmäktiges insyn och kontroll över verksamheterna är viktig för att stärka demokratin.
Jenny Tillander (S)
Eva Örtegren (S)
Gå till toppen