Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Svenska spelet bakom VM-röstningen

Kanada, Mexiko och USA är favoriter att tillsammans få arrangera fotbolls-VM 2026. För första gången är alla Fifas medlemsländer med och röstar och det politiska spelet är tydligare än någonsin. Sverige vill ännu inte avslöja sin röst.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.Bild: Marcus Ericsson/TT
På onsdag, dagen innan fotbolls-VM i Ryssland invigs, röstar Internationella fotbollsförbundet Fifas 211 medlemsnationer om var VM 2026 ska arrangeras: i Marocko eller Nordamerika.
Det är första gången i Fifas historia som samtliga medlemsländer är med och röstar om arrangör av ett herr-VM. Tidigare har omröstningen skett i Fifas exekutivkommitté, men efter korruptionsskandalen får alla medlemsländer en egen röst.
– Fifa har haft en arbetsgrupp som värderat buden. USA, Kanada och Mexiko har fått ett högre betyg i den värderingen än vad Marocko har fått, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.
Den svenska förbundsstyrelsen är enig kring vilken kandidat som ska få Sveriges röst. Men ordförande Nilsson vill diskutera ytterligare med grannförbunden i Norden och övriga Europa, innan han levererar den blågula rösten på kongressen i Moskva.
TT: Hur kommer Sverige att rösta?
– Vi kommer att meddela hur vi röstar på onsdag förmiddag, innan omröstningen. Vi vill gärna ha en sista diskussion med våra grannar. Av erfarenhet kan det alltid dyka upp saker i sista minuten, och det kan hända saker. Däremot röstar var och en efter sin egen övertygelse.
En tydlig skillnad mellan VM-buden är arenafrågan. Det nordamerikanska alternativet – med en budget på en knapp sjundedel av Rysslands-VM som beräknas kosta motsvarande över 123 miljarder kronor – har samtliga arenor på plats.
– USA, Kanada och Mexiko har på det sättet ett väldigt starkt bud. Marocko måste göra stora investeringar, och ha garantier för de investeringarna. 2026 är ju ändå ganska långt bort. Visst är det något som talar för USA, Kanada och Mexikos bud, säger Karl-Erik Nilsson.
I Marocko existerar endast fem av 14 tilltänkta arenor. Vid arenabyggandet inför Qatar-VM 2022 rapporteras tusentals arbetare ha dött under slavliknande förhållanden sedan emiratet tilldelades mästerskapet för åtta år sedan.
– Fokus på de frågorna (kring mänskliga rättigheter) är helt annorlunda i dag, 2018, än vad det var 2010. Trycket och kraven på kommande VM-arrangörer kommer att vara gigantiskt mycket högre när det gäller arbetsvillkor och levnadsvillkor för de byggnadsarbetare som är involverade. Här går det inte att smyga under radarn som jag tycker man gjorde inledningsvis när det gällde både Ryssland och Qatar, säger Nilsson.
Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson, som bevakat VM och turerna inom Fifa de senaste åren, lyfter fram världspolitiken och ekonomins betydelse inför omröstningen. Till VM 2026 kommer turneringen att utökas från 32 till 48 lag.
– Det som möjligen talar för Marocko är att det är svårt att se hur medlemsländerna kommer att rösta. Det har hela tiden florerat ett snack om att alla afrikanska röster skulle gå till just Marocko, och att väldigt många från Asien skulle göra det också. Då har du väldigt många röster, säger Henriksson.
I april twittrade Donald Trump att det vore en skam om länder som USA är allierade med skulle rösta mot det nordamerikanska VM-budet.
Trots den amerikanska presidentens återkommande utspel och frispråkighet tror Henriksson att det finns andra politiska värden som gör att Nordamerika tilldelas herr-VM för fjärde gången.
– Det har nog inte hjälpt USA att man har en president som kallar vissa länder för "shithole countries" (rövhålsländer). Men jag tror det finns andra saker som väger tyngre. Jag tror Fifa-ledningen har jobbat hårt för att säkra det här till USA, Kanada och Mexiko. Marocko har ju själva haft klagomål på att det inte riktigt är en "fair" match. De har känt sig motarbetade, säger Richard Henriksson.
Fakta

Kandidaterna för VM 2026

Två kandidater återstår i kampen om fotbolls-VM 2026: Marocko och det tredelade arrangörskapet mellan Kanada, Mexiko och USA. Beslut tas i en omröstning bland Internationella fotbollsförbundet Fifas 211 medlemsländer på kongressen i Moskva onsdag 13 juni.

Eftersom VM 2018 arrangeras i Europa (Ryssland) och VM 2022 i Asien (Qatar) kan inte mästerskapet 2026 tilldelas de världsdelarna. VM 2026 är det 23:e herrmästerskapet i ordningen. För första gången ska 48 länder delta, i stället för 32.

Marocko har aldrig tidigare arrangerat ett fotbolls-VM på seniornivå, varken på herr- eller damsidan. Den nordafrikanska nationen har däremot arrangerat Afrikanska mästerskapen för herrar två gånger (1988 och 2018). Dessutom VM för klubblag två gånger (2013 och 2014).

Herr-VM har spelats i Afrika en gång tidigare (Sydafrika 2010). Enligt Marockos VM-förslag ska matcherna spelas på 14 olika arenor i tolv olika städer. Endast fem av arenorna står klara i juni 2018. VM-finalen är tänkt att spelas på Grande Stade de Casablanca, med plats för 93000 åskådare, i västra Marocko.

Kanada, Mexiko och USA har, sammanräknat, arrangerat fotbolls-VM på seniornivå vid sex tidigare tillfällen. Mexiko har stått värd för herr-VM två gånger (1970 och 1986). USA arrangerade herr-VM 1994 och var damvärd 1999 och 2003. Dam-VM 2015 spelades i Kanada.

Enligt det nordamerikanska förslaget ska VM 2026 spelas på 16 olika arenor i lika många städer. Ingen ny arena behöver byggas, i stället är frågan vilka av de 23 aktuella städerna och arenorna som ska väljas bort. I juni 2018 är tre städer i Kanada, tre i Mexiko och 17 i USA intresserade.

Aztekastadion i Mexico City, värd för VM-finalarena 1970 och 1986, med plats för 87500 åskådare och Rose Bowl i Los Angeles, finalstadion 1994 med plats för 92000, är aspiranter till att få arrangera ännu en final.

Fakta

Fifa-skandalerna, VM 2018 och 2022

Korruptionen inom Internationella fotbollsförbundet Fifa, och framför allt förbundets exekutivkommitté, har undersökts och granskats sedan tidigt 2000-tal.

2008 betalade Fifa ut motsvarande 86 miljoner kronor till Karibiska fotbollsförbundet. En muta som ska ha köpt Jack Warners, Chuck Blazers och en ytterligare styrelsemedlems röst i samband med valet av VM i Sydafrika 2010.

Skandalerna har sedan kommit tätt. Några nyckelhändelser:

+ December 2010: Ryssland tilldelas arrangörskapet för VM 2018 och Qatar för VM 2022, efter en omröstning i Fifas exekutivkommitté.

+ Maj 2015: Schweiziska åklagarmyndigheten inleder en förundersökning kopplad till VM 2018 och 2022.Sju män ur Fifas styrelse grips av polis på ett lyxhotell i Zürich, en räd som genomförs på uppdrag av amerikanska myndigheter och federalpolisen FBI. Den dramatiska händelsen utspelar sig två dagar innan Sepp Blatter blir omvald som Fifas ordförande för att i början av juni meddela sin avgång efter 17 år på posten.

+ Oktober 2015: Blatter erkänner att det, i december 2010, fanns en uppgörelse redan inför valet av VM-värdnationerna Ryssland och Qatar.

+ December 2015: Sepp Blatter och Europeiska fotbollsförbundet Uefas ordförande Michel Platini, den tidigare storspelaren, blir avstängda av Fifas etiska kommitté efter en utbetalning på motsvarande 17,5 miljoner kronor från Blatter till Platini.

Källor: The Guardian, The Independent, SVT.

Läs alla artiklar om: Fotbolls-VM 2026
Gå till toppen