Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Arbetsförmedlingen spår 22 000 nya jobb i Skåne

I år och nästa år kan det skapas 22 000 nya jobb i Skåne. Det visar Arbetsförmedlingens analys av den enkätundersökning som 1 200 arbetsgivare svarat på.

Arbetsförmedlingen i Skåne tror på sänkt arbetslöshet i år och nästa år.Bild: Sonny Thoresen
Svaren från den skånska arbetsgivarna, både privata och offentliga, visar på en stark framtidstro som kan leda till en lägre arbetslöshet. Just nu är ungdomsarbetslösheten den lägsta på tio år. Men fortfarande är kompetensbristen ett hinder för att utvecklingen ska gå ännu snabbare.
– Det är inte en tillfällig trend att arbetslösheten minskar, det har vi sett under en rad år. Vad vi kan utläsa av arbetsgivarnas svar är det ingen som tror på en lågkonjunktur den närmsta tiden, säger Marie Klasson, chef på Arbetsförmedlingen i Skåne.
Flest nya jobb skapas inom barnomsorgen, grundskolan, byggen och finansiell verksamhet och företagstjänster.
– Nu ser vi flera tecken på att arbetslösheten minskar rejält och högkonjunkturen gynnar både inrikes och utrikes födda samt ungdomarna, säger Marie Klasson.
Hon säger också att den pessimism som byggindustrin visat upp i Stockholm inte finns bland arbetsgivarna i Malmö.
– Det handlar säkert om geografiska skillnader, det syns inga tecken på att byggmarknaden är mättad här.
Arbetsförmedlingens analys pekar på att i slutet av 2018 är 59 200 skåningar arbetslösa, ett år senare har siffran sjunkit med ytterligare 2 000.
Att arbetslösheten sjunker även i Skåne beror på att arbetskraften inte växer lika kraftigt och därmed syns effekten av den starka skånska högkonjunkturen.
– Den stora utmaningen är att matcha arbetskraften som vi har med jobben som finns. Det handlar om utbildning, men också om att arbetsgivare tänker i nya banor. Det ser vi redan tecken på, säger Marie Klasson.
Hon pekar till exempel på vården som börjat anställa sjukvårdsbiträden igen så att sjuksköterskor och undersköterskor kan ägna sig åt vården.
– Inom privata sektorn arbetar man till exempel med arbetsrotation för att uppväga brister på arbetslivserfarenhet eller utbildning, säger Marie Klasson.
Fakta

Den skånska arbetsmarknaden i korthet

• Arbetslösheten blir 9,1 procent av arbetskraften i slutet av 2018 och 8,8 procent

i slutet av 2019.

• En tredjedel av de arbetssökande har högst förgymnasial utbildning.

• Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 10 år.

• Bristyrken inom privata sektorn: högskoleutbildade inom teknik och data, yrkesbevis inom byggsektorn, kvalificerade yrken inom industrin.

• Bristyrken inom offentlig verksamhet: högskoleutbildade inom hälso- och sjukvård, undersköterskor, lärare samt högskoleutbildade inom socialt arbete.

Gå till toppen