Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Musikaliskt möte på ny festival på Krapperup

En genreöverskridande festival med en stor portion underhållning. Det kan publiken förvänta sig på den första Krapperupfestivalen när duon Peter&Viktor håller i stråkarna.

Peter och Viktor på KrapperupsfestivalenBild: Carolina Svensson
Idén till Krapperupfestivalen har byggts upp under flera år. Allt började med att Viktor Bergendal och Peter Filiptsev fick ett stipendium av Höganäs kommun för fyra år sedan. De framförde då några gratiskonserter och blev stenförtjusta i musikhallen på Krapperups slott.
– Vi ville ha konserten här omkring och kände till Krapperup. Det var bara en tanke från början att det hade varit kul att spela där, säger Peter Filiptsev.
Från början ville de spela inne på slottet, i en sal för 100 gäster. Men rummet renoverades och de blev erbjudna musikhallen med 500 platser. En skrämmande tanke för killarna som inte var säkra på om de skulle fylla alla stolar.
– Men det kom ändå en 350 personer. Det blev en sådan fin stämning. Det kändes klockrent och vi kände att vi var tvungna att göra om det och sedan dess har vi spelat där, säger Viktor Bergendal.
Bild: Patricia Ståhl
Duon träffades genom musiken när de spelade i samma ungdomsorkestrar i Lund. De började umgås och bjöd in varandra till att spela i andra sammanhang. Sedan blev det mer och mer fiolduetter. Men det slutade inte där, de började lära sig andra instrument för att utöka sin repertoar.
– Även om vi kanske båda föredrar fiol, så är det roligt om någon kan kompa på piano också, säger Viktor Bergendal.
Tidigare har de mest uppträtt själva, men nu har de bjudit in sina musikaliska vänner att delta i konserterna. Tanken med Krapperupfestivalen är att publiken dels ska kunna njuta av den musik de själva tycker om, med allt från Beethoven, visor och Leonard Choen. Men även att få upp ögonen för någonting nytt.
– Vi spelar några nummer själva och sedan går vi in i de andras spelningar och spelar med dem, säger Viktor Bergendal.
Första kvällen uppträder duon med Adams Äpplen som utgörs av Adam Leckius, Olof Ramel och Calle Warfvinge.
– Det är Peters gamla pluggkompisar från Lund som han spexade med. Det blir humoristiskt, studentikost och revyinspirerat, säger Viktor Bergendal.
Kullabo Debbie LesvoixBild: Patricia Ståhl
Andra kvällen uppträder de med Julia Ljungström och Debbie Louise Lesvoix.
– Julia är jätteduktig kyrkomusiker och tolkar bland annat Leonard Choen. Debbie är jätteduktig sångerska i Höganäs. Det blir mycket visor och jazzbetonat, säger Viktor Bergendal.
Tredje och sista kvällen uppträder duon själva i en sommarkonsert.
Vad kan man förvänta sig som man inte hört er tidigare?
– Det är seriöst men att vi gör det avslappnat och utan prestationskrav. Vi gör det för att vi gillar musiken, inte för att bevisa någonting. Förhoppningsvis öppnas ögonen hos någon för någonting som man inte visste att man tyckte om, säger Viktor Bergendal.
Fakta

Krapperupfestivalen

15 juni klockan 19.00

Peter&Viktor möter Adams äpplen

16 juni klockan 16.00

Peter&Viktor möter Julia och Debbie

17 juni klockan 16.00

Peter&Viktor ger en egen sommarkonsert

För mer information och biljetter besök www.krapperupfestivalen.com

Gå till toppen