Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Fortfarande oklart om fasaden kan bevaras

Arbete med att sanera och stabilisera det brandhärjade sekelskifteshuset på Trädgårdsgatan 5 har satts igång, men det kan dröja månader innan man vet om fasaden går att bevara.

Stabiliserings- och saneringsarbete beräknas pågå i ytterligare några månader.Bild: Louise Sillén Herzegh
Det var i mars som den våldsamma eldsvådan bröt ut på Trädgårdsgatan 5. Stöttningsarbete för att minska rasrisken inleddes tidigt och i samband med det fick de evakuerade hyresgästerna möjlighet att hämta vissa av sina tillhörigheter.
Några veckor därpå fick fastighetsägaren HSB tillstånd att resa byggnadsställningar för att kunna täcka över huset.
Sedan en tid är nu stabiliserings- och saneringsarbete igång i den gamla fastigheten. Men enligt HSB:s projektchef Anders Olsson har man fortfarande en lång väg kvar att gå.
– Det arbetet kommer säkert att pågå i några månader till, säger han.
Och det är inte förrän man är klar med sanering och stabilisering som man kan fatta beslut om vad som ska hända med byggnaden och dess fasad.
– Vi vet ännu inte om den går att rädda, eftersom vi inte får lov att gå in i fastigheten utifrån ett arbetsmiljöperspektiv. I och med att vi inte kunnat gå in har vi ingen helhetsbild av läget, säger Anders Olsson.
Gå till toppen