Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Nu får Ängelholm sina första medborgarlöften

Fler synliga poliser, bättre koll på fartsyndare och buskörning och trygghetsarbete med fokus på landsbygden. Det är innehållet i polisens första medborgarlöfte till Ängelholms invånare.

Kommunpolis Helen Alexandersson, säkerhetschef Jan Klauser, oppositionsråd Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S), kommunstyrelsens 1: vice ordförande Stig Andersson (-) och lokalpolischef Karim Ottosson presenterade löftena vid en presskonferens på onsdagen.Bild: Jakob Thorell
När polisens första medborgarlöfte presenterades på onsdagen var det resultatet av ett arbete som både polisen och alla fullmäktigepartier deltagit i.
Utgångspunkt var den trygghetsundersökning som genomfördes förra hösten men också en medborgarenkät som slumpvis utvalda Ängelholmsbor fått svara på.
Läs också Ängelholmarna känner sig trygga – trots en ovanligt orolig höst
Både enkäten och undersökningen visar att Ängelholm upplevs som tryggt jämfört med de flesta städer, men på tre områden sticker resultatet ut något. Det handlar om rädsla för inbrott, otrygghet ute om kvällar och nätter samt trafikfrågor, som fortkörande bilar och buskörande mopeder.
– Därför vill vi satsa på att bli mer synliga i samhället och det gäller både poliser till fots och i bil, säger lokalpolischef Karim Ottosson.
Som ett led i detta kommer polisen under sommaren att upprätta ett mobilt poliskontor, där man mer direkt ska kunna tala med polisen.
– Det är helt enkelt en husbil, målad som en polisbil. Vi har köpt in den från Svalöv där man under flera år använt mobila kontor med mycket gott resultat, säger Karim Ottosson.
Gemensamt lovar kommunen och polisen också att se till att se till att trafikregler i framtiden efterlevs bättre. Där ska polisen bland annat samarbeta med kommunen redan innan olika trafikomläggningar och ombyggnader för att få en så bra trafikmiljö som möjligt.
I trygghetsarbetet kommer polisen att ha fokus på Ängelholms landsbygd. Det är oftast där som invånare har liten kontakt med den lokala polisen.
– Det är även just på landsbygden som rädslan för inbrott är störst, eftersom det är där majoriteten av den typen av brott sker, säger lokalpolis Helen Alexandersson.
Mer delaktighet är också ett mål. Polisen ska inkludera andra aktörer, som nattvandrare, grannsamverkan, men även allmänheten i stort i det brottsförebyggande arbetet.
– Vi hade kunnat sätta upp en lista med tio punkter, men vi anser att det är viktigt att ha ett mål vi kan följa upp och utvärdera, säger Karim Ottosson.
Medborgarlöften har funnits på olika orter sedan flera år. Att de introduceras Ängelholm just nu ska enligt Karim Ottosson inte tolkas som att läget i kommunen skulle kräva krafttag.
– Nej tvärtom. Vår uppfattning är att Ängelholmare känner sig mer otrygga än vad man egentligen behöver. Kanske borde löftena genomförts tidigare, men vi har haft ett väldigt gott samarbete mellan polis och politiker som vi nu ville konkretisera.
Fakta

Polisens medborgarlöfte 2018 – så här står det:

”Synlighet – Medborgarna ska få en mer synlig polis. Detta genom exempelvis besök och patrullering.

Trafik – Utveckla regelefterlevnad på klagomålen som inkommit till polisen eller kommunens trafikavdelning. Utveckla det effektiva samarbetet med kommunen vid förarbetet kring ombyggnader i trafikmiljön eller där beteendeförändring i trafikmiljön är målet.

Trygghet med fokus på landsbygden – Utveckla tillsammans med samarbetspartners förutsättningar för att medborgarna ska känna sig trygga i sin kommun. Detta företrädesvis på landsbygden där man sällan har kontakt med sin lokala polis. Utveckla grannsamverkan i brottsförebyggande syfte gällande inbrott och stölder.”

Gå till toppen