Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Samara – vid stäppens början

Rysslands sjätte största stad var tilltänkt som reserv om Moskva skulle ha fallit för andra världskrigets nazister. Här i "raketstaden" börjar den stora stäppen.

VM-stadion i Samara kommer att döpas om till Kosmos Arena efter fotbolls-VM. Arkivbild.Bild: Yuri Strelets/AP/TT
Där Volga gör en stor krök åt öster runt Zjiguli-bergen ligger den storstad som under Sovjettiden var känd som Kujbysjev efter den lokale bolsjevikledaren Valerian Kujbysjev (1888–1935). 1991 återtogs dock det gamla namnet Samara, som staden fått från den biflod som här rinner ner i Volga och som tros betyda "vårflod".
Samara-området är ett tungt industricentrum med bilstaden Toljatti – Rysslands Detroit – bara några mil upp längs floden. Samara är för sin del känt som högkvarter för rakettillverkaren Progress, som bygger de Sojuz-raketer som används för att skjuta upp både personal och utrustning till rymdstationen ISS.
Flygtemat märks även idrottsligt: lokala fotbollslaget heter Sovjets Vingar (Krylja Sovjetov) efter den flygfabrik som utlokaliserades hit under andra världskriget. Lokala ishockeylaget heter i sin tur CSK VVS, vilket inte har med rörmokeri att göra utan helt enkelt är förkortning för Flygstridskrafternas centrala sportklubb.
Utöver flygfabriken och andra industrier var det även tänkt att hela den sovjetiska statsledningen skulle flytta hit om Moskva blev intaget under kriget. Bland annat fick den diplomatiska kåren ge sig iväg hit redan sommaren 1941. På Frunze-gatan ligger fortfarande Josef Stalins tilltänkta regeringsbunker – numer ett museum.
Fakta

Samara

Läge: I sydöstra delen av europeiska Ryssland, norr om Svarta havet, vid floden Volga.

Folkmängd: 1,2 miljoner.

Arena: Samara Arena (45000 platser), invigd 2018.

Hemmaklubb: Sovjets Vingar (Krylja Sovjetov), med en tredjeplats 2004 som bäst i ryska ligan. Slutade i år tvåa i näst högsta serien och återvänder därför till eliten nästa år.

Matcher i VM (svensk tid):

17 juni, 14.00, grupp E: Costa Rica-Serbien

21 juni, 14.00, grupp C: Danmark-Australien

25 juni, 16.00, grupp A: Uruguay-Ryssland

28 juni, 16.00, grupp H: Senegal-Colombia

2 juli, 16.00, åttondelsfinal: E1-F2

7 juli, 16.00, kvartsfinal: F1/E2-H1/G2

Gå till toppen