Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Skänker 40 elcyklar till LSS- och äldreboenden

Nu kan det bli full fart framåt för de boende på omkring 50 LSS- och äldreboenden i Ängelholm, Båstad, Höganäs, Åstorp och Örkelljunga. Tre miljoner kronor är Stiftelsen Gripens hittills största satsning.

Peter Johansson, från företaget Trident som sålt elcyklarna, hjälper Astrid Backvald och Anita Backner på Kungshaga äldreboende att komma igång på de nya elcyklarna.Bild: Niklas Gustavsson
Stiftelsen Gripen bidrar med 40 elcyklar i två olika modeller. I den ena modellen kan två personer cykla själva, medan en brukare sitter framför den som cyklar i den andra modellen.
Ett av de äldreboenden som får tillgång till de nya elcyklarna är Kungshaga äldreboende i Ängelholm.
– Det här betyder väldigt mycket för verksamheten. De boende här får ju mycket större rörelsefrihet om de vill cykla en runda. Dessutom får de både motion och frisk luft – plus att de kommer ut och kan träffa andra människor, säger Anna-Klara Strandvad, som är enhetschef på Kungshaga.
En av elcyklarna kommer att finns på Kungshaga hela tiden och behöver man fler så kan man låna från andra boende.
De nya elcyklarna är redan populära bland de boende, visar det sig under onsdagens presskonferens om satsningen.
– Det här verkar jätteroligt. Nu kör vi till Munka Ljungby, säger Astrid Backvald och trampar iväg tillsammans med Anita Backner.
Riktigt så lång blev inte deras runda. Men när de kommer tillbaka efter några minuter så är de nöjda.
– Detta får vi göra om, säger de två damerna.
Mats Nilsson, vd för Stiftelsen Gripen, bjöd Kerstin Svensson på en åktur med en av de nya elcyklarna.Bild: Niklas Gustavsson
För Stiftelsen Gripen är detta den enskilt största satsningen man gjort.
– Det handlar om hälsa, glädje och gemenskap när vi nu satsar hela tre miljoner kronor på en ny möjlighet för cirka 2 000 äldre och funktionshindrade att få komma ut och känna vinden i håret, säger Mats Nilsson, vd för Stiftelsen Gripen.
Gripen har erbjudit både kommunala och privata LSS- och äldreboende i de fem kommuner där stiftelsen verkar – Ängelholm, Båstad, Höganäs, Åstorp och Örkelljunga – att beställa specialanpassade eldrivna parcyklar eller tvillingcyklar.
– Vi är glada att så många boende har satsat på det här och hoppas att många ska uppskatta det, säger Mats Nilsson innan han sätter sig på en av elcyklarna för att trampa en runda med Kerstin Svensson.
Ett av kriterierna för att få en cykel är att boendet har minst 20 vårdplatser, eller att flera boende går ihop och delar på en cykel.
– Detta för att cyklarna ska användas så mycket mycket som möjligt. Detta är första gången vi bidrar med pengar i den typen av verksamhet, men slår det väl ut kan man säkert hitta bidrag till annat i framtiden, säger Mats Nilsson.
... och så bär det iväg. Mats Nilsson, vd för Stiftelsen Gripen, kör Kerstin Svensson.Bild: Niklas Gustavsson
Peter Johansson, från företaget Trident som sålt elcyklarna, hjälper Astrid Backvald och Anita Backner på Kungshaga äldreboende att komma igång på de nya elcyklarna.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen