Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Starka, vackra melodier och en förförisk samklang

Nina Pérez, lika skicklig violinist som låtskrivare.Bild: Nina Pérez

Nina Pérez

ALBUM. Vägen jag vandrat

Tänk vilken konventionell kille man ändå är. Hur än självbilden ser ut.
Om det dyker upp ett durdränkt svenskt folkmusikalbum i slutet av våren rycker automatiskt min reptilhjärna till och ropar: "sommarplatta!"
Så är det bara. Och till årets sommarplatta utnämner jag härmed högtidligen fiolspelaren Nina Pérez första album i eget namn.
Nina Pérez har vandrat vägen från uppväxtstaden Lund till Karlstad, där hon nu bor, undervisar och leder orkestrar, med mera.
Solodebuten fylldes med hennes egna låtar, rotade i svensk och nordisk folktradition, men gärna med en liten irländsk brytning i. Starka, vackra och rörliga melodier som bara flödar över en, givetvis med dansanta fötter undertill.
Kärnan på "Vägen jag vandrat" består av Pérez på fiol och hardingfela, Rickard Åström på flygel och synt och så Daniel Reid, sopransaxofon. Maken Mattias Pérez tittar in med gitarr och mandola.
Samklangen är förförisk, tät som en urgammal sommaräng, genom den stilla, spröda och glittrande "Snökristall", den högtidliga och mättade "Smaragden" och solskensstudsande "Jespers reel/Kevins reel", vars första del nog har albumets plåstrigaste melodi.
I den eftertänksamma titellåten allra sist sjunger den ensamma fiolen en sommarhymn.
Den som nu får mersmak för fiol/sax-partnerskapet, och för Daniel Reid själv, kan hoppa vidare till hans och Emma Reids nya satsning "Life continuum". Utsökt lyrisk, melodisprängd och närvarande musik.
Daniel & Emma Reid: Life continuum
Per Gudmundson & Bengan Janson: Hjeltamôs
Norma Waterson & Eliza Carthy: Anchor
Anna Ihlis: Avskedet 1864-2018
Gå till toppen