Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Baddag ska locka funktionshindrade till Kvickbadet

Kommunen visar upp sina badrullstolar som finns både på Kvickbadet, Farhultsbaden och på Lisas brygga i Viken. Men få vågar sig på ett dopp.

Att vara rullstolsburen är inget hinder för att ta sig ett dopp på Kvick. På torsdagen ordnades baddag där badvagnarna visades upp.Bild: Britt-Mari Olsson
En baddag med speciellt fokus på tillgänglighet ordnades på torsdagen på Kvickbadet i Höganäs. Men vädret var kanske inte det allra bästa - molnigheten och de kalla vindarna gjorde inte det direkt inbjudande att ta sig ett dopp.
– Vi bestämde det här datumet redan i vintras, säger parkingenjör Magnus Svederberg.
Han fanns på plats liksom kommunens ombud för personer med funktionsnedsättning Sylvia Månsson. Tillsammans visade de upp den utrustning som finns på Kvick för att underlätta för personer som till exempel sitter i rullstol.
– Vi har ju information om detta på kommunens hemsida. Höganäs står i framkant vad gäller tillgänglighet. De som har speciella behov kan bada här. Och det är synd om folk faktiskt inte vet om det, säger Sylvia Månsson.
På Kvick finns två trehjuliga badrullstolar - en för vuxna och en för barn. Den lilla har handikapporganisationen DHR skänkt 20 000 kronor till så att kommunen kunde köpa in den. Trehjulingarna är lättrullade och gör att man på ett enkelt sätt kan rulla ner i vattnet från stranden.
Badvagnarna har funnits i två år på Kvickbadet och nu vill kommunen slå ett slag för att de finns och bjöd in till baddag. Bland annat deltog DHR och Strokeföreningen i visningen.Bild: Britt-Mari Olsson
Dessutom finns en rullstol helt i plast som man kan använda för att ta sig ett dopp via handikapprampen ute på bryggområdet.
– De här stolarna har funnits i två år, säger Sylvia Månsson.
Men Kvickbadet är inte det enda stället med badrullstolar.
– Vi har likadana badvagnar i Farhult också. De står precis vid handikapp-p-platserna. I Viken på Lisas Brygga har vi en rullstol för badrampen där, säger Magnus Svederberg.
På Kvick står rullstolarna inlåsta i ena änden av servicebyggnaden. Men när Kvickkiosken är öppen finns en nyckel att hämta.
– Det är lite mer utsatt i Höganäs. Står de ute kan de slås sönder, säger Magnus Svederberg.
Kommunens ombud för personer med funktionedsättning visar hur man använder badvagnen där Bengt Silfverstrand sitter.Bild: Britt-Mari Olsson
– Nu under sommaren var vi badvakter på Kvick. Vi ska försöka se till så att de plockar fram grejerna, säger han.
Stolarna i Farhult och Viken är även de inlåsta.
– Men de går att komma åt ändå när som helst. Det finns kodlås och på kommunens hemsida finns information om koden under fliken tillgänglighet.
Idén till de trehjuliga badvagnarna står Alf och Ann-Marie Wallin för, båda aktiva i Strokeföreningen.
– Vi såg en sådan på Mallorca för ett par år sen. Och då kunde min fru bada, säger Alf Wallin.
DHR:s ordförande Bengt Silfverstrand provade den trehjuliga badvagnen som gör det möjligt för rullstolsburna att bada direkt från stranden på Kvick. Parkingenjör Magnus Svederberg stod för dragandet på kommunens baddag.Bild: Britt-Mari Olsson
DHR:s ordförande Bengt Silfverstrand lät sig glatt rullas ner i trehjulingen för att ta sig ett dopp.
– Det är väl ingen som tror mig men jag badar faktiskt varje dag, säger han.
I samband med baddagen visades även möjligheten för funktionshindrade att duscha och gå på toa i servicebyggnaden på Kvick.
– Vi vill nå ut till allmänheten om att detta finns. Tillgängligheten i servicebyggnaden är enligt konstens alla regler med kontraster så att det fungerar även för synskadade, säger Sylvia Månsson.
Bengt Silfverstrand brukar ofta vara i opposition med kommunen vad gäller tillgänglighetsfrågorna. Men på Kvick håller han med om att allt är tipp topp.
– Detta är ett bra initiativ.
Gå till toppen