Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Fler elever får gymnasiebehörighet

När kommunens 381 niondeklassare slutar skolan den här veckan kan flertalet se fram emot att kunna söka in till gymnasiet i höst.
I år är det 82 procent som nått gymnasiebehörighet.
De som inte klarat det erbjuds lovskola under sommarlovet.

312 av 381 elever som i år gått ut nian på kommunens skolor har gymnasiebehörighet.Bild: Fredrik Sandberg / TT
Det är godkända betyg i tre kärnämnen, svenska, matematik och engelska, som krävs för att nå gymnasiebehörighet. Andelen har ökat med sex procentenheter jämfört med ifjol.
Lisa Flinth (L), ordförande i utbildningsnämnden, är nöjd med att politikernas direktiv gett resultat.
– Nämnden gav förvaltningen i uppdrag att ha särskilt fokus på behörighet till gymnasiet. Nu ser vi en ökning jämfört med ifjol. Det är vi så klart jätteglada över, säger hon
Hon pekar på att det ute på skolorna görs särskilda punktinsatser för elever som är i riskzonen för att inte bli behöriga och att dessa erbjuds extra stöd och lovskola.
– Sedan är det viktigt att förtydliga för elever och föräldrar vad konsekvenserna blir om man inte blir godkänd i kärnämnen och inte blir behörig till gymnasiet, säger Lisa Flinth.
Eleverna som slutar får även högre betyg. Snittet på meritvärdet för kommunens fem grundskolor (se faktaruta) landar på 233,4.
Det är ”rekordhögt” enligt ett pressmeddelande från Landskrona stads utbildningsförvaltning. Jämförelsen bygger på de senaste tre årens slutbetyg. Från slutbetygen 2016, då meritvärdessnittet var 233,0, redovisas bara meritvärdet för elever som varit i Sverige i mer än fyra år. I år är det åtta procent av niorna i Landskrona som inte varit i Sverige så länge.
De som inte når behörighet erbjuds lovskola i kommunens regi. I år är det 67 elever som anmält sig till sommarskolan.
Fakta

Betygssnitten på kommunens skolor

Kommunens skolor har med ett undantag höjt sina genomsnittliga meritvärden i årskurs 9.

Här är siffrorna för respektive skola (slutbetygen 2017 inom parentes)

Asmundtorp skola: 227,2 (213,8)

Glumslöv skola: 262,9 (253,5)

Sandåkerskolan Häljarp: 241,0 (232,8)

Seminarieskolan (tidigare Dammhagskolan): 213,5 (215,5)

Västervångskolan: 230,1 (229,6)

Landskrona totalt: 233,4 (229,3)

Elever med 0 i meritvärde är borträknade i statistiken. Från slutbetygen 2016och framåt visas endast meritvärdet för elever som varit i Sverige mer än 4 år.

Källa: Landskrona stad.

Gå till toppen