Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Flexlinjen i Höganäs blir kvar nästa år

Kommunstyrelsen ger klartecken och kostnaden ska in i nästa års budget. Samtidigt görs flexlinjens slinga om i augusti.

Flexlinjen blir kvar ett år till. 2019 får kommunen själv betala för den lokala busstrafiken.Bild: Erik Melkersson
I år går kommunens avtal med Skånetrafiken om lokalbusslinjen i Höganäs - flexlinjen - ut. Nu har en enig kommunstyrelsen beslutat att det även under nästa år ska finnas möjlighet att ta buss 201 för kortare resor inom Höganäs.
Idag har flexlinjen mellan 3 000 och 4 000 resenärer i månaden och går mellan Lerberget och centralorten..
Enligt samhällsbyggnadsförvaltningens beräkningar kostar det dock en slant - 2,25 miljoner kronor närmre bestämt.
Sen 2011 är åkandet nämligen helt gratis för alla som nyttjar flexlinjen.
Hittills har kommunen och Skånetrafiken delat på kostnaden. Skånetrafiken har stått för merparten - 70 procent. Men från och med nästa år får kommunen själv stå för finansieringen.
– Vi har haft ett fördelaktigt avtal, konstaterar planeringsstrateg Erik Bredmar.
Man har resonerat om att införa taxa för de som inte är berättigade till färdtjänst eller fyllt 75 år. Men kommunen tror inte på den linjen.
– Vi hade ett resonemang om att återgå till hur det var förr - att alla 75-plussare och färdtjänstberättigade får åka gratis och resten betala. Men de som betalar tror vi blir så få att det i kronor och ören inte blir någon skillnad, säger Erik Bredmar.
Dessutom är det många barn och unga som nyttjar flexlinjen för att kunna ta sig till Höganäs sportcenter - både för idrottslektioner och fritidsaktiviteter.
– Flexlinjen fyller en viktig funktion för skolungdomar, säger Erik Bredmar.
I kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade politikerna att skjuta till ytterligare 1,4 miljoner kronor för att täcka kostnaderna i 2019 års budget. När kommunstyrelsen behandlade frågan blev beslutet annorlunda - om än samma i sak.
– Vi ändrade att-satsen till att detta ska in i 2019 års budget. Den här merkostnaden ska in där, säger Ulf Molin (C), tjänstgörande ordförande i kommunstyrelsen.
Idag går flexlinjen en gång i timmen på veckodagarna mellan klockan 9 och 18.
Framöver väntas flexlinjen få en ny dragning och inte längre köra från Lerberget.
– I samband med Skånetrafikens tabellskifte i augusti så kommer slingan att göras om. Det beror på att den dagliga verksamheten har flyttat från Lerberget till Tjörröd. Linjen är särskilt viktig för dem som använder den dagliga verksamheten, säger Erik Bredmar.
Bussen kommer dock fortsatt att gå till Höganäs sportcenter.
Gå till toppen