Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Tjänstledig gjorde sökning på brukare

En anställd på ett särskilt boende i Landskrona kommun gjorde sökningar på brukare i datasystemet under sin tjänstledighet. Det framgår av en utredning enligt Lex Sarah.

Det var enhetschefen på det aktuella boendet som vid en granskning av loggen upptäckte att den anställda hade gjort sökningar och läst dokumentation om brukare i det interna datasystemet, trots att denne var tjänstledig och saknade anledning att kolla upp brukarna.
Enhetschefen anmälde saken till omsorgsförvaltningen, som nu har genomfört en utredning enligt Lex Sarah.
Den anställda själv säger sig inte veta hur det har gått till, men har under tjänstledigheten jobbat på en annan arbetsplats och där använt sig av samma datasystem.
Det skulle kunna vara en förklaring till att brukarna från den tidigare arbetsplatsen fortfarande finns kvar vid sökningar, menar den anställda.
I utredningen slås det dock fast att sökningarna hittills inte fått några negativa konsekvenser för brukarna, men också att det saknas tydliga rutiner vid tjänstledighet. När en anställd slutar ska systemen stängas ner och den åtgärd som nu planeras är att en liknande rutin ska börja gälla vid tjänstledighet.
Åtgärderna bedöms vara tillräckliga och eftersom sökningarna inte klassas som ett allvarligt missförhållande, kommer utredningen inte att överlämnas till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg).
Gå till toppen