Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Travdom överklagas till Högsta domstolen

Dalarnas travsällskap är inte nöjd med domen som gav travtränare Mats Rånlund och Saxtorps hästklinik stort skadestånd för dramatisk hästolycka.

Delvinator skadades under ett travlopp på Romme travbana utanför Borlänge 2015 så svårt att den lovande travhästen avled.
Tränare och ägare var Mats Rånlund samt Saxtorps hästklinik. De menade att det var travbanan som orsakat olyckan eftersom en funktionär hållit en grind öppen för länge för att släppa ut andra hästar när Delvinator råkade i sken.
Delvinator följde efter, slog i en grindstolpe och sjönk sedan ner död.
Ägarna stämde Dalarnas travsällskap som driver travbanan. Tingsrätten höll inte med ägarna, travbanan kunde inte lastas för olyckan.
Hovrätten gjorde sedan en helt annan bedömning, gav travbanan skulden för olyckan och beslutade att Delvinators ägare skulle få 1,1 miljoner kronor i skadestånd.
Läs också Saxtorpstränare vinner miljontvist efter dramatisk olycka
Mats Rånlund var förstås nöjd efter domen.
– Sanningen segrade, sade han till tidningen.
Då var inte Dalarnas travsällskap säker på om man skulle driva ärendet vidare, till Högsta domstolen. Men det är man nu, och överklagar hovrättsdomen.
För att Högsta domstolen ska ta upp fallet krävs dock prövningstillstånd. Men travsällskapet menar via sitt juridiska ombud att det är viktigt att få ett prejudikat i frågan om hur grindfunktionärer ska agera när en skenade häst befinner sig på banan.
Man påpekar att det inte finns några regler när en häst springer lös utan kusk i sulkyn.
Dalarnas travsällskap vill vidare ha utrett vilka krav som kan ställas på en arrangör när det finns en skenade häst på banan.
Gå till toppen