Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Trump stäms på mångmiljonbelopp

Staten New York stämmer USA:s president Donald Trump och hans tre äldsta barn för påstådda oegentligheter i välgörenhetsstiftelsen Donald J Trump Foundation. Donald Trump, som nu hotas av mångmiljonböter, meddelar dock att han inte kommer att medverka till någon uppgörelse.

Donald Trump under presidentvalkampanjen 2016. Arkivbild.Bild: Evan Vucci/AP/TT
Enligt delstatens justitieminister Barbara Underwood har presidentens välgörenhetsorganisation misskött verksamheten genom att flera gånger ha använt pengar från rörelsen för att betala Trumps privata bolagsverksamhet. Enligt stämningen ska en av Donald Trumps golfklubbar ha renoverats för pengar från stiftelsen, och mångmiljonbelopp har använts vid evenemang i samband med presidentvalskampanjen 2016, skriver The Washington Post.
Utöver presidenten stäms hans tre äldsta barn – Donald Trump Jr, Ivanka Trump och Eric Trump – som har ledande positioner i stiftelsen.
Underwood har bett en domare att upplösa välgörenhetsorganisationen och att de pengar som finns kvar i stiftelsen, omkring 1 miljon dollar, ska delas ut till andra välgörenhetsändamål. Hon begär också att Trump ska betala minst 2,8 miljoner dollar i böter och ersättningar, rapporterar tidningen.
Trump har tidigare sagt att han ska avveckla sin välgörenhetsstiftelse, men det har inte varit möjligt så länge den har varit under utredning.
Donald Trump skriver på Twitter att han inte kommer att gå med på någon uppgörelse. Presidenten tillägger att "sjaskiga New York-demokrater" gör "allt för att stämma mig" och refererar till Underwoods företrädare Eric Schneiderman, som beslutade att inleda utredningen.
Schneiderman avgick nyligen sedan flera kvinnor anklagat honom för att ha utsatt dem för våld, något han nekat till.
Fakta

Bakgrund: Donald J Trump Foundation

Donald Trumps välgörenhetsstiftelse har tidigare ifrågasatts i en granskning av The Washington Post. Enligt tidningen ska stiftelsen Donald J Trump Foundation bland annat ha tagit emot donationer som sedan skänkts till andra organisationer, där Trump själv tagit äran för dem.

New Yorks åklagarmyndighet beslutade att titta på fallet för att se till att allt skett "i överensstämmelse med de lagar som styr välgörenhetsorganisationer i delstaten". Beslutet fattades av delstatens förre justitieminister Eric Schneiderman, som är demokrat.

Enligt The Washington Posts granskning ska Trump i två fall ha använt välgörenhetspengar för eget bruk, bland annat ska han ha köpt en 1,8 meter hög målning föreställande sig själv.

Gå till toppen