Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Örestrandaffären klar - SD ville inte köpa

Ett oenigt kommunfullmäktige sa ja i torsdagskväll. Nu är köpet av Örestrand för 21,5 miljoner klart.

Peter Schölander (M) fick gå upp flera gånger och svara på frågor när fullmäktige klubbade köpet av Örestrand på torsdagskvällen.Bild: Anders Malmberg
Från total enighet i kommunstyrelsen till oenighet. När fullmäktige skulle avhandla affären med missionskyrkans fastighetsbolag Derbo om att köpa Örestrand för 21,5 miljoner kronor, var Sverigedemokraterna inte längre med på tåget.
Kjell Mårtensson (SD) yrkade plötsligt avslag på köpet.
– Det har inte kommit fram någon konsekvensanalys på vad detta kostar Höganäs skattebetalare. Hur länge ska det vara ett flyktingboende? Det kostar en hel del pengar, sa han.
SD:s Kjell Mårtensson ifrågasatte hela affären och ville inte att kommunen köper Örestrand.Bild: Sonny Thoresen
Han ifrågasatte också om det är kommunens sak att driva hotell och kom in på kostnader för kommunens vattenledningar och det stora strömavbrottet i förra veckan. Det fick fullmäktiges ordförande Gustaf Wingårdh att avbryta.
– Kan du hålla dig till ärendet som handlar om Örestrand?
SD fick dock mothugg.
– Vattenledningsnätet belastar inte kommunens budget. Det bekostas av VA-kollektivet. Och ja, vi hade ett strömavbrott men det har inget med Örestrand att göra. Självklart ska privata aktörer driva hotell, sa kommunalrådet Peter Schölander (M).
Läs också Kommunen köper Örestrand – och säljer mark på outletområdet
Han ser köpet av Örestrand som väl investerade pengar. Även om prislappen är hög. En värdering gör gällande att det är värt 16 miljoner kronor. Enligt Schölander har dock tre andra intressenter varit beredda att punga upp med 25 miljoner kronor - som är värdet om detaljplanen ändras och gör det möjligt att även bygga bostäder där.
– Det här blir en bra affär i slutänden, sa Peter Schölander.
Kommunen köper Örestrand i Strandbaden för 21,5 miljoner kronor.Bild: Anders Malmberg
Socialdemokraterna är med på affären, även om man har synpunkter på hur ärendet hanterats. Själva köpekontraktet är underskrivet utan att affären prövats enligt den vanliga turordningen med möte i kommunstyrelsens arbetsutskott. Och gårdagens fullmäktigemöte var extrainsatt enkom för att behandla just köpet och ytterligare en markaffär.
– Det känns lite trist att vi fått reda på detta ärendet genom att läsa Helsingborgs Dagblad. Jag har inga problem med att köpa in detta. Men en så här stor fråga borde man yppat för kommunledning, sa Lennart Nilsson.
Kommunalrådet medger att det gått snabbt.
– Ibland måste det få gå fort.
Örestrand ligger längst ner mot Öresund i Strandbaden.Bild: Anders Malmberg
Under den tid det tar att ändra detaljplanen, kommer kommunen att använda Örestrand som boende för nyanlända.
– Vi löser ett problem som är akut. Samtidigt är detta en fantastisk möjlighet för att ta ett helhetsgrepp på besöks- och upplevelsenäringen. Vi kontrollerar all mark som Höganäsbolaget inte äger från hamnen ända ut till stadens gräns.
Samtidigt öppnar han upp för att Örestrand också kan bli bostäder.
– Om vi får ett hotell i hamnen och på Margreteberg kan det hända att det blir bostäder.
Liberalernas Ros-Marie Paulsson ser fördelar med köpet.
– Men jag hoppas vi driver vidare restaurangen och campingplatsen.
Och det är ambitionen.
– Vi håller på att titta på en lösning med någon som vill köra restaurangen, campingen och konferenserna. Vi kommer som kommun också att använda Örestrand när vi har större samlingar, sa Peter Schölander.
Köpet stöttades av samtliga partier utom SD som reserverade sig mot beslutet.
Det hela finansieras genom att man tar tio miljoner kronor ur fullmäktiges budget för strategiska markförvärv, 5,5 miljoner från byggbonusen samt sex miljoner från kommunens rörelsekapital.
Gå till toppen