Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vildsint och vackert när teckningskonsten spirar på Sofiero

Gammalt och nytt växer ihop i sommarens stora teckningsutställning "Drawing Nature" på Sofiero. Tre samtida konstnärer intar varsitt rum med bilder som talar samma språk som de forna kollegornas, nämligen naturens.

Naturen står i centrum när Beata Boucht, Jennie Ekström och Morten Schelde inspireras av växtrikets sinnlighet och formspråk.Bild: Sven-Erik Svensson
Med sin oändliga variation, upprepande former och enastående färgprakt är naturen en aldrig sinande inspirationskälla för konstnärer. I utställningen "Drawing Nature" utforskas växtrikets alldeles egna formspråk av gamla tecknare och de samtida konstnärerna och illustratörerna Beata Boucht, Jennie Ekström och Morten Schelde.
På Sofieros utställningsvåning bjuder de in till helt olika världar, i varsitt rum.
Teckningarna är alltifrån vildsinta och skräckinjagande till vackra och hoppfulla eller utgör ett statement för kvinnans roll i historien.
"...", säger Beata Boucht.Bild: Sven-Erik Svensson
Beata Boucht, vars illustrationer bland annat synts i Dagens Nyheter och The New Yorker samt i H&M:s barnkollektion, berättar passionerat om sin färgsprakande bildvärld.
Hon har bokstavligen intagit ett helt rum, med egendesignade tapeter och teckningar som fångar upp det stora i det lilla.
Hennes "Flora till Lisa" är ett tiosidigt botaniskt planschverk om Carl von Linnés dotter Elisabeth Christina som trots sin stora kunnighet inom botanik och vetenskap aldrig fick möjligheten att utbilda sig.
– Lisa tillhör kategorin de som blir över. Detta är min in memorian-hommage till henne och alla med ett liknande öde. Varje gång vi berättar en historia väljer vi också bort. Därför gör jag en "her story" i stället för en "history", säger hon.
– Konst behöver inte vara så elitistiskt, bara känna lyckorus och tilldragelse räcker. Om du går riktigt nära kan du se inslag av politiska tecken och feminism, men jag tror inte på att skriva någon på näsan.
Rummet intill går i svartvitt där Jennie Ekströms tuschteckningar ur barnboken "Fröet" pryder samtliga väggar.
– Det är en historia utan ord, unik för alla eftersom den kan bli vad som helst för vem som helst. Bild är ett språk som alla kan ta till sig, säger hon om boken som tecknades i samband med den stora flyktingvågen för tre år sedan.
Stockholmsbaserade Jennie Ekström framför delar av bilderboken "Fröet".Bild: Sven-Erik Svensson
– För mig har naturen alltid skänkt styrka och tröst. Den blir som en trygghet. Så tror jag att det är för många.
I bakgrunden hörs en välkänd göteborgares stämma. På teven rullar musikvideon till Håkan Hellströms "Jag utan dig" som illustreras av Jennie Ekströms drömska bilder.
Till strofen "vad vore jag utan dig?" visar Henrik Stenberg från Teckningsmuseet i Laholm in till den äldre delen av "Drawing Nature" där teckningar från museets samling visar flera hundra år gamla alster.
– Vissa är gjorda på 1790-talet. På den tiden hade teckning en helt annan betydelse. Botaniker, militärer och upptäcktsresenärer utbildades till att avbilda vad de såg, berättar han.
– Vår tanke är att varje rum i utställningen ska öppna upp för en egen värld, säger Teckningsmuseets konstnärliga ledare Frida Thalik.
När detaljrikedomen slagit ut i full blom överraskar den Köpenhamnsbaserade konstnären Morten Schelde med att bjuda in till den fysiska upplevelsen "House of birds".
Ett av Morten Scheldes mest kända verk är en väggmålning i det danska Kronprinsparets bostad i Amalienborg. Här står konstnären framför "House of birds" i Sofieros utställning "Drawing Nature".Bild: Sven-Erik Svensson
Golvet är täckt av rödmålade trädgrenar. En flera meter bred teckning upptar hela den västliga väggen. Stråk av skräckmästaren Alfred Hitchkock finns med i bilden, berättar Morten Schelde om filmreferenserna till "Psycho" och "Fåglarna".
– Det blir som en scenografi av Hitchcocks universum, för hela organismen och intellektet. Man kan fråga sig: är naturen av ondo eller är den god? Människan dör, men trots det fortsätter naturen att leva sitt eget liv, säger han.
Fakta

"Drawing Nature"

Sofieros stora sommarutställning med bilder och illustrationer av Jennie Ekström, Beata Boucht och Morten Schelde. I samarbete med Teckningsmuseet i Laholm, som även ställer ut äldre teckningar från museets samling.

Vernissage fredagen den 15 juni klockan 17–19.

Utställningen visas till och med den 16 september, i Sofieros utställningsvåning.

Gå till toppen