Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

PCB-sanering på skola gick fel – barn fick evakueras

När Tallskolan i Häljarp skulle renoveras sanerades PCB på fel sätt. Det giftiga ämnet misstänks ha spridits både i utemiljö och byggnader. Barnen på förskolan intill fick snabbt evakueras.

Talldungens förskola alldeles intill Tallskolan är tom och övergiven efter PCB-larmet.
Det var under tidiga våren Tallskolan skulle genomgå en renovering. Skolan var tömd på barn och när renoveringen var klar skulle förskolebarn flytta in.
Det var när fönster skulle bytas ut som man fann man det giftiga ämnet PCB i fogarna. PCB har använts under lång tid som fogmassa i byggnader. Ämnet är farligt både för människor och miljö och är numera förbjudet.
Ett företag skulle utföra en PCB-sanering men när miljöförvaltningen gjorde en inspektionen fann man att att saneringen utfördes på fel sätt.
– När vi inspekterade visade det sig att de inte följde alla försiktighetsmått, utan de gjorde fel. Så vi avbröt arbetet på skolan, säger Annika Borg.
Under renoveringen av Tallskolan upptäckte miljöförvaltningens inspektion att PCB-saneringen gjordes på fel sätt.
Den bristfälliga saneringen gjorde att PCB kan ha spridits både ut på skolgården och inne i lokalerna.
– De hade använt fel utrustning och vi var tvungna att ta reda på hur mycket som spillt över på marken, ja vad som hade hänt helt enkelt, säger Magnus Sjunnesson, biträdande fastighetschef på Landskrona stad.
Även om Tallskolan var tom finns en förskola, Talldungens förskola, bara ett tiotal meter bort, där barn fanns under renoveringen av skolan. Under tiden PCB kan ha spridits i luften och till marken var varken ventilation eller andra luftingångar tilltäppta på förskolan och barnen fick leka på gården.
Man valde att snabbt flytta förskolebarnen till paviljonger vid Sandåkerskolan.
Proverna som togs har visat att det finns PCB marken. Men om det kommit ut i marken vid saneringen vet man inte. Den kan ha funnits i marken sedan tidigare.
– Det har talats om att det stått växthus där tidigare, säger Magnus Sjunnesson.
Eftersom förskolebarnen flyttats har man valt att tidigarelägga renovering och sanering av deras förskola. Under tiden har PCB-kontrollerna fortsatt i ett utvidgat område.
Enligt Annika Borg visar provtagningarna att PCB-halterna inte är så höga att de innebär hälsorisker.
– Men det är inget som man ska ha kvar, det ska bort. Det kanske finns en långsiktig risk, säger hon.
Enligt Magnus Sjunnesson ska Tallskolan och utemiljön vara helt sanerade och kontrollerade till midsommar.
Men för att saneringen ska kunna sätta igång måste miljöförvaltningen först ge sitt okej. Det har den inte gjort ännu.
Planen är att Tallskolan ska kunna tas i bruk som förskola i augusti. Mer oklart är det kring de skolbyggnader som ingår i Talldungens förskola.
Kommer staden att rikta skadeståndsanspråk mot leverantören?
– Vi kommer naturligtvis se till att kostnaderna för sanering regleras. Kommer vi inte överens kan det absolut bli tal om skadestånd, säger Magnus Sjunnesson.
Gå till toppen