Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Afghaner kan tvingas vänta i tio år på svenskt medborgarskap

Det är inte ovanligt att afghaner i Sverige får vänta ytterligare 23 månader utöver de åtta år som krävs för att få medborgarskap, skriver Muhammad Sami.Bild: Anders Wiklund/TT
Några av Migrationsverkets policyer är så obegripliga att de anställda inte verkar förstå dem själva. En handlar om att bevilja svenskt medborgarskap. Det är känt att alla som har ett uppehållskort och har bott i Sverige i fem år kan ansöka om svenskt medborgarskap.
Frågan handlar inte om att få medborgarskap utan det handlar om hur tiden skiljer sig från person till person. Den som öppnar Migrationsverkets webbsida kan se att sökande från Afghanistan, Irak, Somalia, Eritrea och Palestina är exceptionella fall och särbehandlas. Om irakier, eritreaner och palestinier skickar in de originaldokument som föreskrivs av verket, är de också berättigade till medborgarskap inom fem år.
Endast Afghanistan och Somalia är de olyckliga vars dokument anses vara falska. Det betyder att alla andra nationaliteter får medborgarskap inom fem år förutom somalier och afghaner. De måste vänta i 8 år eftersom de inte har förstärkt sina identiteter. Afghanistan har en fungerande ambassad i Stockholm med strikta regler när det gäller att utfärda id-kort och elektroniskt pass. Men enligt verket är afghaners identitetshandling som heter tazkira, som används för att få afghanskt pass, inte trovärdig. Nästan samma gäller somalier.
Frågan är då, hur Migrationsverket välkomnade, registrerade och beviljade dem permanent uppehållstillstånd efter att ha intervjuat dem grundligt och noggrant. I det här fallet tänker jag ingenting annat än att verket anser att dessa två nationer är exotiska varelser.
Frågan blir mer intressant när afghaner och somalier skickar sina ansökningar om medborgarskap efter att ha bott i Sverige i åtta år, ett krav som de äntligen uppfyller. Eländet fortsätter för de måste vänta i 23 månader för att få ett svar. Det blir tio år. Jag känner många afghaner som har väntat i arton månader utan något svar.
Migrationsverket uppmanar uppringare att inte ens fråga efter sina ansökningar innan 21 månader har gått. Anledningen till detta sägs vara att det är en lång kö, verket måste utreda sökande och det tar tid. Men är alla dessa väntande afghaner och somalier kriminella eller har brutit emot lagen någon gång? Själv jag är laglig medborgare, skattebetalare sedan sex år och alla mina tre barn har fått svenskt medborgarskap – men däremot har jag inte fått mitt än efter drygt ett år av ansökan.
Migrationsverket säger att alla måste vänta i 23 månader men det som är märkligt är att min bosniska granne fick ett positivt svar inom tre månader, en iransk tjej inom en månad och listan fortsätter. Om det är lång kö måste det gälla alla. Det märkligaste är att en av mina somaliska kollegor fick besked inom fyra dagar.
Jag har ett förslag till Migrationsverket: Att låta afghaner och somalier ansöka om svenskt medborgarskap när de har bott här i sex år, så att ni har två år på er att utreda ansökningar i lugn och ro tills ni bestämmer er för att behandla alla lika.

Muhammad Sami

Läs också Skriv på Min mening
Gå till toppen