Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Konstnärerna skänker till hemlösa

Femton konstnärer ställer just nu ut i en lokal på Järnvägsgatan för att samla in pengar till Helsingborgs hemlösa.

Linda Johansson från Helsingborg är arrangören bakom Art for the soul. Förutom henne själv ställer 14 andra konstnärer ut. Elefanterna bakom henne på bilden är exempelvis målade av Anne-Marie Björstrand.Bild: Torbjörn Wester
Varje dag serverar föreningen Värmestugan i Helsingborg mat på Hemlösas hus. Föreningens volontärer delar också ut hygienartiklar och kläder till behövande.
För en tid sedan började Linda Johansson från Helsingborg att engagera sig i föreningen. Eftersom hon har studerat ekonomi har hennes bidrag blivit att ta hand om föreningens bokföring. Men hon ville göra något mer. Linda Johansson är också är konstnär och runt millennieskiftet drev hon Tovianni galleri i Helsingborg. Därför blev det naturligt att använda konsten för att hjälpa föreningen.
– Eftersom jag har den bakgrund jag har så började jag fundera på att arrangera en välgörenhetsutställning för att samla in pengar.
Nu har den idén blivit verklighet. I en lokal på Järnvägsgatan 21, som stod tom och som fastighetsägaren lånade ut, var det i helgen vernissage för Art for the soul, en samlingsutställning med 15 konstnärer. En av dem är Linda Johansson själv och några andra är vänner till henne.
– Sedan fick jag hjälp av Helsingborgs konstförening som efterlyste konstnärer som ville vara med.
De medverkande konstnärerna skänker 30 procent av försäljningspriset till Värmestugan och eftersom konst kan betinga förhållandevis höga priser kan det också bli rejäla tillskott till föreningens kassa.
– Jag är en hjälpande människa och jag älskar konst. Så jag tyckte att det här var ett fint sätt att få ihop de bägge sakerna.
Utställningen är öppen på måndag, den 18 juni, mellan klockan 12 och 17.30 samt onsdag och torsdag samma tider. På midsommardagen blir det en vernissage till, mellan klockan 14 och 20. Sedan är utställningen öppen även några dagar veckan efter midsommar.
Gå till toppen