Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politiker satsar 741 000 kronor för att motverka ensamhet bland äldre

I torsdags beslutade vårdpolitikerna i Helsingborg att ge sex olika föreningar ekonomiska bidrag för att hjälpa äldre helsingborgare att slippa ensamheten.

Extrabidrag ska motverka ensamhet bland äldre.Bild: Torbjörn Carlson
Grunden till beslutet togs i samband med kommunfullmäktiges budgetmöte ifjol, då det bestämdes att kommunen skulle satsa upp till en miljon kronor på att råda bot på den ensamhet som drabbar många äldre.
Pengar som togs utanför de vanliga budgetbesluten.
Nästa steg var att bestämma hur pengarna skulle användas. Då bestämde sig politikerna i vård- och omsorgsnämnden för att vända sig till föreningslivet för att se om det fanns idéer där.
Och det fanns det.
– Vi gjorde också det enkelt för föreningarna att söka pengarna, de behövde inte fylla i en massa papper, utan vi ville bara veta vad de kunde göra och vad det skulle kosta, säger nämndens ordförande Jonny Cato Hansson, (C).
Det kom in 12 ansökningar med olika förslag på aktiviteter. Någon ville utbilda sina medlemmar i att kunna uppfatta tecken på ensamhet, någon annan vill genomföra kulturprogram på några av stadens trygghetsboenden. En tredje ville införa det danska konceptet ”cykling utan ålder” vilket innebär att äldre med hjälp av specialbyggda trehjuliga cyklar ska få besöka parker, caféer och framförallt få frisk luft och nya synintryck.
Många av ansökningarna byggde på samarbete med andra frivilligorganisationer, träffpunkter, hemvården, primärvården samt stadens kontaktcenter och dess volontärer.
Vård- och omsorgsnämnden beslutade sedan att bevilja sex föreningar sammanlagt 741 000 kronor i bidrag.
– Jag blir glad av att se så många ansökningar med både ett varierat innehåll och kreativa lösningar. Frågan om ofrivillig ensamhet ligger mig varmt om hjärtat och vi i Helsingborgs stad tycker det är viktigt att stödja civilsamhället att underlätta aktiviteter för denna målgrupp. Detta bidrag är ett utmärkt exempel hur vi kan gå tillväga säger Jonny Cato Hansson, i ett pressmeddelande.
Fakta

Följande föreningar beviljades bidrag

ABF Helsingborg – 72 000 kronor

Idrottsarkivet i Helsingborg – 99 000 kronor

SPF Seniorerna i Helsingborg – 305 000 kronor

Föreningen äldrekontakt – 50 000 kronor

Röda Korset Helsingborgskretsen, ansökan nr 1 – 70 000 kronor

Röda Korset Helsingborgskretsen, ansökan nr 2 – 145 000 kronor

Gå till toppen