Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu är leaderprojektet Träffpunkt Elfdalen igång

Hembygdsföreningen hoppas förvandla Elfdalen till en plats som ska locka unga och gamla från Klippan med omnejd. Ett omfattande arbete väntar, men också mycket glädje.

Kent Danielsson har slipat och oljat fönstren till Össjö krog så de blir som nya.Bild: Jakob Thorell
Trots sommarvärme och stundande semestertider råder det febril aktivitet i Elfdalens hembygdsby i Klippan. Under två år ska hembygdsföreningen rusta upp gammalt och bygga nytt för att göra området till en levande mötesplats för alla.
–Vi satte igång direkt när vi fick beskedet från Jordbruksverket att projektet var godkänt. Vi har börjat med att bygga nya toaletter och att ställa i ordning Össjö krog, säger hembygdsföreningens ordförande Nils Andersson.
Läs också EU-miljoner ska göra Elfdalen till en mötesplats för flera generationer
Össjö krog är tänkt att anpassas till en mötes- och festlokal med ett enklare kök är man kan ta emot catering. Nya och handikappanpassade toaletter är som sagt på gång, men här ska även byggas mycket annat.
Örtträdgården har fått en ansiktslyftning.Bild: Jakob Thorell
Bland annat ska närliggande Fyshuset bygga ett utegym samt en kombinerad hinderbana och balanslekplats för barn.
– Det kommer att bli lite hoppa på stolpar och gå på rep. En naturlekplats kan man säga. Där ska det även bli ett vikingaskepp att klättra på som ska göras av konstnären Leonard Anton, säger föreningens kassör Marianne Carlsson.
Leonard Anton ska även snida figurer till en sagostig som ska röjas upp genom skogen. Intill lekplatsen blir det en grillplats där föräldrar ska kunna grilla medan barnen leker.
Marianne Carlson och Nils Andersson framför det gamla korsvirkeshuset Össjö krog, som flyttades till Klippan på 80-talet.Bild: Jakob Thorell
– Eller så kan man ju tänka sig ha ett barnkalas där. Vi vill ju att det här ska bli ett ställe som man söker sig till naturligt, säger Marianne Carlson.
– Och inte bara folk från Klippan då utan gärna ifrån andra kommuner också, fyller Nils Andersson i.
Läs också Kommunen investerar en halv miljon i ”Träffpunkt Elfdalen”
Kanske kommer några av de utifrån kommande att övernatta i det vindskydd som Klippans scoutkår kommer att bygga i skogsbrynet. Upprustning väntar även för den gamla utescenen som legat närmast bortglömd i flera år.
– Där ska vi ta ner en del träd som skymmer sikten. Sen hoppas vi på uppträdanden av både lokala och gästande förmågor, säger Nils Andersson.
Prick klockan tre är det kaffepaus för de arbetande. Lena Thomasson ringer i den nyrenoverade vällingklockan. ”Den är lite knepig att få ljud i så jag ligger i träning.”Bild: Jakob Thorell
Drygt tre miljoner kronor kommer hela leaderprojektet att kosta. Lejonparten av pengarna kommer från EU men även Klippans kommun bidrar med en halv miljon.
– Men det betyder ju inte att vi i hembygdsföreningen blivit miljonärer. Pengarna går till projektet och vi får dem först när arbetet är redovisat. Så egentligen har mitt jobb inte ens börjat, säger Marianne Carlson som är den ekonomiska spindeln i nätet.
Runt 4 000 arbetstimmar ska föreningen lägga ner. Men det verkar inte vara något större bekymmer.
– Nej, vi tycker ju att det är roligt att arbeta här. Vi är runt 25 medlemmar som träffas en fredag i månaden, så det är ju väldigt socialt, säger Nils Andersson.
– Ja det är riktigt kul. Alla hjälps åt, och vi kan ta vara på alla olika talanger och färdigheter inom föreningen. Tillsammans kan vi det mesta, säger Marianne Carlsson.
På Hembygdsföreningens hemsida, Klippanshembygd.se, finns fler detaljer om arbetet och även information om kommande arrangemang.
Fakta

Träffpunkt Elfdalen

Kommer även att innehålla en hundrastgård, orienteringskontroller och en domarring av vikingatida modell.

En mängd skyltar och informationstavlor ska också tillkomma, liksom förstås en allmän röjning och gallring bland träd.

Delaktiga i projektet är Hembygdsföreningen, Klippans kommun, Fyshuset, Klippans Scoutkår, Orienteringsklubben kompassen, konstnären Leonard Anton och företaget Nordvästpassagen som marknadsför och hjälper till med skyltningen.

Gå till toppen