Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Allt fler svenska dollarmiljonärer

Sverige klättrar på topplistan över de länder som har flest dollarmiljonärer. Det är framförallt den positiva utvecklingen på fastighetsmarknaden och börsen förra året som gjort fler svenskar rika.

I Sverige har antalet dollarmiljonärer ökat från 116|000 personer år 2016 till 132|000 personer under 2017. Arkivbild.Bild: Mark Lennihan AP/TT
Förra året kvalade Sverige för första gången in på den globala 25-topplistan över antalet dollarmiljonärer per capita. I år har Sverige dessutom klättrat två placeringar från 25:e till 23:e plats, skriver konsultföretaget Capgemini Consulting, som står bakom den årliga World Wealth Report.
– Det vi ser är ju både att dessa personers förmögenhet växer och även att det är fler personer som har den här förmögenheten, säger Johan Bergström, ansvarig för finanssektorn vid Capgemini Consulting.
I Sverige har antalet dollarmiljonärer ökat från 116 000 personer år 2016 till 132 000 personer under 2017. De svenska dollarmiljonärernas samlade förmögenhet har totalt ökat med 14 procent.
Rapporten visar också att framförallt yngre dollarmiljonärer har uppnått bra investeringsresultat. Nästan 38 procent av dollarmiljonärer under 40 meddelar att de är nöjda med investeringsresultatet jämfört med de som är äldre där knappt 17 procent säger att de är nöjda.
– Det vi kan se är att en anledning kan vara att man tidigare i livet fokuserar på att skapa välstånd, och att senare i livet fokuserar man mer på att bevara välståndet, säger Johan Bergström.
Fakta

8,8 miljoner kronor

Med dollarmiljonär definieras här en förmögenhet på mer än en miljon dollar i investeringsbara tillgångar, exklusive värdet av primär bostad och samlarföremål.

En miljon dollar är i dagsläget lika med cirka 8,8 miljoner kronor.

Källa: Capgemini

Gå till toppen