Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dr. Alban om nya moppelåten: "Den är till och med bättre än min gamla låt"

Håll i moppehjälmen. 28 år efter kultlåten "Tio små moppepojkar" ger artisten Dr. Alban ut den inofficiella uppföljaren "Elmoped", tillsammans med Åstorpsbaserade mopedvarumärket Viarelli.

90-talsartisten Dr. Alban är aktuell med en ny moppelåt. Musikvideon är inspelad på skånska landsbygden.Bild: Colibrigruppen
I början av 90-talet släppte Dr. Alban "Tio små moppepojkar" i samarbete med Trafiksäkerhetsverket. Låten var en uppmaning till Sveriges mopedister att vara försiktiga i trafiken.
I dag, 28 år senare, har artisten tillsammans med Åstorpsbaserade mopedvarumärket Viarelli tagit fram den inofficiella uppföljaren "Elmoped".
Dr. Alban är nöjd med resultatet och har svårt att sluta nynna på årets moppelåt.
– Den är till och med bättre än min gamla låt. Moppepojkar var bra, men i musikvideon la vi bara till videoklipp. Nu gör vi musik och teater, den nya låten får mer kött på benen, säger Alban Uzoma Nwapa.
"Elmoped" är gjord som en reklamfilm i samarbete med Viarelli, Net AB:s mopedvarumärke vars huvudkontor och lager ligger i Åstorp. Tanken bakom samarbetet är att lyfta fram elmopeden som ett alternativ till de gamla mopparna.
Musikvideon spelades in på skånska landsbygden i Norra Rörum där Dr. Alban kämpar med att få igång sin gamla Husqvarna-moped. Den lokala korvförsäljaren försöker förgäves att hjälpa till och precis innan hobbymekaren håller på att tappa det rullar ett gäng mopedister in på sina elmopeder.
– Man ska fortfarande ta det lugnt i trafiken, men nu går vi vidare till något lika viktigt. Jag har varit med länge och jag vet vad jag står för. Vi måste värna om miljön och köra miljövänligt. Låtarna ger ett perfekt budskap ur trafiksynpunkt, säger han om 90-talets kultlåt och "Elmoped".
Joakim Lindh, digital marknadsförare på Viarelli, berättar om hur man ville spinna vidare på hajpen från Dr. Albans 90-talshit.
– Moppepojkar är en klassiker som har gått varm i mina högtalare. Och Alban är ju Alban, han fångar in både humor och glädje. Vi hade skitkul när vi spelade in musikvideon. Slutresultatet överträffade mina förväntningar, säger han.
I juli ger sig Dr. Alban ut på nostalgiturnén "Vi som älskar 90-talet" tillsammans med artistkollegor från 90-talets glansdagar. Den 21 juli kommer festen till Pixlapiren i Helsingborg, med minst en nutida låt i bagaget.
Läs också Drömhus-Tess om 90-talsfesten i Helsingborg: ”Folk vill ha party och skoj”
– Många vill höra "Tio små moppepojkar" när jag turnerar, men nu tror jag att den nya låten kan bli mer poppis. Allt man kan uppmana folk till att göra som är bra gör mig glad.
Vad behöver Dr. Alban uppmanas till?
– Att ta det lugnt. Stress är inget bra. Det är det värsta som finns, säger Alban Uzoma Nwapa.
Gå till toppen