Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Första steget mot fossilfri pulvertillverkning taget på Höganäsbolaget

Höganäs AB:s och Cortus Energys gasanläggning Probiostål invigdes på tisdagen. Vid årsskiftet ska den tas i drift och förhoppningsvis minska företagets utsläpp av koldioxid med 10 000 ton per år.
Peter "Poker" Wallenberg, Höganäs AB:s vid Fredrik Emilson, Maria Wetterstrand, styrelseledamot i Cortus Energy och Rolf Ljunggren, vd för Cortus Energy invigde den nya biogasanläggningen.Bild: Anders Malmberg
Drygt 160 gäster var på plats när Probiostålanläggningen invigdes på tisdagen på Höganäsbolagets industriområde. Anläggningen som ligger bakom Svampverket, är Höganäs AB:s senaste miljösatsning och ett samarbete med företaget Cortus Energy.
Läs också Höganäsbolaget satsar på anläggning för bioenergi
Anläggningen började byggas i september förra året. Och innebär att Höganäsbolaget blir mindre beroende av naturgas för sin produktion av metallpulver. Istället ska det egna gasen tillverkas i en komplicerad process med utgångspunkt från restmaterial från skogsindustrin.
– Det är så jädra spännande. Vi kan ta biomassa från skogsindustrin som andra inte är så intresserade av. Jag tror att det här kan bli revolutionerande och det är första steget bort från fossila bränslen, säger Fredrik Emilson, vd för Höganäsbolaget.
Jenny Lindén Urnes styrelseordförande i Höganäs AB:s storägare Lindéngruppen. Enligt henne var det en stor dag när den nya biogasanläggningen invigdes på tisdagen.Bild: Anders Malmberg
Även Jenny Lindén Urnes, styrelseordförande i Höganäs AB:s storägare Lindéngruppen tar stora ord i sin mun vad gäller gastillverkningen.
– Om det här fungerar blir det helt banbrytande. Det är en stor dag, säger hon.
Rolf Ljunggren vd på Cortus och Magnus Pettersson är energisamordnare på Höganäs AB. Båda två deltog i invigningen på tisdagen.Bild: Anders Malmberg
Idén till Probiostålanläggningen kläcktes 2013. Cortus Energys vd Rolf Ljunggren träffade då Höganäs AB:s energisamordnare Magnus Pettersson och de första planerna drogs upp. Kruxet var dock finansieringen. Notan har slutat på 100 miljoner kronor men både Lindéngruppen och Wallenbergbolaget Fam som också är delägare i Höganäs AB, har ställt upp. Även statliga bidrag från Naturvårdsverket och Energimyndigheten har gjort investeringen möjlig.
Ett annat aber har varit att komma upp i tillräckligt hög kvalitet på gasen.
– Vi måste ha både jämn kvalitet på gasen och tillräcklig renhet och flamtemperatur för att det ska fungera i våra ugnar, säger Fredrik Emilson.
Än så länge är det en provanläggning. Men när den väl tas i drift räknar Höganäs med en rejäl minskning av sitt behov av naturgas.
– Den ska leverera upp till 18-20 procent av vårt naturgasbehov. Det motsvarar 50 miljoner kilowattimmar eller 2 500 villors årsförbrukning av el, säger Magnus Pettersson.
Det har tagit fem år från idé till färdig anläggning. Höganäs AB hoppas mycket på samarbetet med Cortus Energy. I denna anläggning ska träflis förvandlas till biogas.Bild: Anders Malmberg
Även om invigningen sker nu är det först i augusti som anläggningen tas i bruk. Sen väntar provdrift fram till årsskiftet när det ska bli skarpt läge.
– Vi har tecknat ett 20-årig leveransavtal med Cortus Energy, säger Magnus Pettersson.
Provanläggningen ska sedan utvärderas. I potten finns även möjligheten att utnyttja en restprodukt i den komplicerade processen att förvandla bark och flis till biogas - nämligen kol.
– Kan vi sen konvertera det gröna kolet till koks är det ännu bättre. Vi behöver det i vår tillverkning. , säger Fredrik Emilson.
Jenny Lindén Urnes (i solglasögon), Erik Urnes och Peter "Poker" Wallenberg deltog i invigningen av 100-miljonersinvesteringen i ny biobasanläggning på Höganäs AB.Bild: Anders Malmberg
På Höganäsbolaget räknar man med att minska sina koldioxidutsläpp med 10 000 ton per år med denna investering.
– Som världsledande inom metallpulvertillverkningen så vill vi föregå med gott exempel.
Gå till toppen