Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingen gripen för trippelmordet vid Värnhem

Tre män mördades i samband vid Värnhem tidigt på måndagskvällen. Två män, 19 respektive 29 år gamla, förklarades döda under kvällen. På tisdagsmorgonen kom beskedet att en tredje person, en 27-årig man avlidit. Ytterligare tre personer skadades i skjutningen.

Enligt uppgift till Sydsvenskan sköts männen med automatvapen.Bild: Patrick Persson
Det var fortfarande ljust när någon eller några avlossade en rad skott mot sex personer som stod utanför ett internetkafé i Malmgården på Drottninggatan. Enligt uppgift till Sydsvenskan sköts männen med automatvapen.
Alla sex träffades av skotten. I morse stod det klart att tre mördats och två är allvarligt skadade.
– Troligtvis rör det sig om en bil som kört förbi och skjutit på personer som befunnit utanför ett internetcafé, sa Thomas Paulsson, polisens yttre befäl på plats på måndagskvällen.
Ingen har gripits misstänkt för trippelmordet. Tidigt på tisdagsmorgonen var polisen fortfarande på plats. I huvudsak som en trygghetsskapande åtgärd och för att ta emot tips från allmänheten.
Efter skjutningen spärrades akutmottagningen på SUS i Malmö av.Bild: Patrick Persson
På sin sajt vädjar polisen om att få in vittnesuppgifter till händelsen.
Under måndagkvällen spärrades akutmottagningen på SUS i Malmö av.
– Det har varit en del rörelse men samarbetet med polis, väktare och ordningsvakter har fungerat väl, säger Daniel Janson, sektionschef för akutmottagningen.
Hur påverkas verksamheten när så många skottskadade människor kommer in samtidigt?
– En sådan här händelse tar mycket personal i anspråk och det ledde till att övriga patienter har fått vänta lite längre än normalt. Vi har kunnat upprätthålla en god medicinsk säkerhet för alla patienter och i morse hade vi arbetat ikapp, säger Daniel Janson.
Bild: Sydsvenskan
Skottlossningen ägde rum på Drottninggatan, mellan Värnhem och kanalen och knappt hundra meter från Värnhemstorget. Larmet ringdes in till polisen strax efter klockan 20 på kvällen.
Enligt Sydsvenskans uppgifter talar inledande uppgifter om att samtliga de skottskadade stod på trottoaren när en bil körde upp. Det finns sex skotthål i det tonade fönstret till kaféet och sju märken efter skott i fasaden. Skotten verkar riktade i både huvudhöjd och i höjd med magen.
– Skotten har avlossats har skett i snabb följd, därefter har gärningsmannen eller gärningsmännen lämnat platsen, sa Thomas Paulsson.
Polisen har markerat ut många spår på platsen.Bild: Patrick Persson
Flera salvor från ett automatvapen avlossades på några tiotals meters håll innan bilen körde därifrån. De skadade och avlidna är mycket väl kända i kriminella sammanhang. Minst fyra är med i grova brottsutredningar.
Flera bilar lämnade platsen efter skottlossningen.
– Vad vi vet är det dels bilar som lämnat mot sjukhuset för att omhänderta sina skadade kompisar, eller som stannat för att hjälpa till, sa Thomas Paulsson.
Ett större område spärrades av under måndagskvällen och tungt beväpnade poliser fanns på plats.
– Vi har rutiner för den här typen av grov brottslighet som är igångsatt. Vi har ett antal patruller på plats som hör vittnen, vi har brottsplatstekniker på väg och har satt igång de resurser som ska sättas igång i samband med den här typen av grov brottslighet, sa Stephan Söderholm på måndagskvällen.
Bild: Patrick Persson
Skottlossningen ägde rum relativt tidigt på kvällen. Det var mycket folk i rörelse och efter skottlossningen samlades många vid avspärrningarna.
– Vi satt och fikade på torget och hörde skottlossningen, men det var mer som åska, ett bullrande ljud, sa privatpersonen Linda Andersson strax efteråt.
– Det innebär att vi har tillgång till mer personal och har en stab med olika kompetens som är igångsatt, sa Stephan Söderholm på polisens ledningscentral.
Polisens helikopter fanns på plats under måndagskvällen.Bild: Patrick Persson
Polisen arbetar för att så snabbt som möjligt får en bild av vad som hänt. De försöker också reda ut om de skadade personerna kan kopplas ihop på något vis.
– Är de en grupp som hör ihop, eller är det någon som blivit beskjuten som inte har någon koppling till de andra? sa Stephan Söderholm strax efter skottlossningen.
Att den inträffade vid en tid och på en plats med många personer i rörelse innebär en risk att förbipasserande kunde ha träffats, enligt Stephan Söderholm.
– Drottninggatan klockan åtta i Malmö är en pulsåder med mycket bilar och trafik i rörelse. Det är en uppenbar risk att personer drabbas när man öppnar eld på öppen gata.
– När vi har de här grova brotten är det rätt ofta som vi använder av oss av just vägspärrar. Det har vi gjort även i detta ärendet, sa Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
Det finns sex skotthål i det tonade fönstret till kaféet och sju märken efter skott i fasaden.
Gå till toppen