Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Korttidsenheten i Väsby får inte alla tillstånd - Ivo slår ner på delade rum

Åtta av 38 platser får inte godkänt. Inspektionen för vård och omsorg säger nej till delade rum.

Inspektionen för vård och omsorg tycker inte delat rum är en bra lösning. Därför nekar man tillstånd för åtta av 38 platser på korttidsenheten på Väsbyhemmet.
Så länge det var kommunen som bedrev verksamheten på korttidsenheten på Väsbyhemmet var det inga problem med Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
Men sedan driften förts över till bolaget Höganäs omsorg så ska all verksamhet få tillstånd av Ivo. Nu prövas boende efter boende och nyligen fick korttidsenheten på Väsbyhemmet delvis bakläxa.
Ivo säger nej till åtta av de sammanlagt 38 platserna på korttiden. Myndigheten anser inte att man lever upp till god kvalitet och säkerhet för de åtta platserna eftersom de boende får dela rum.
Antalet toaletter och duschar anses vara för få. Vissa av rummen ska delas två och två. I vissa ska så många som fyra personer dela på en och samma toalett.
Höganäs omsorg har i sin ansökan pekat på att ingen ska tvingas dela rum. Alla ska tillfrågas i förväg och säger de nej ska de få bo i ett enkelrum. Dessutom ska det sättas upp rumsavskiljare om två som inte känner varandra sen tidigare ska dela rum.
Man har också sagt att det handlar om korta vistelsetider eftersom det är just ett korttidsboende.
Men det blidkar inte Ivo. Man anser att äldre personer som fått en plats är en utsatt målgrupp som själva kan ha svårt att framföra sina krav, och även svårt att förutse konsekvenserna av att dela rum.
"Det finns också risker med att placera två personer som inte tidigare är kända av socialtjänsten i samma rum. Äldre personer som kommer direkt till verksamheten efter en sjukhusvistelse kan vara förvirrade och uppträda oförutsägbart. Detta kan skapa en känsla av otrygghet för den person de ska dela rum med", skriver Ivo.
Övriga 30 platser som handlar om boende på enkelrum får godkänt av Ivo.
Camilla Lindgren, affärsområdeschef för äldreomsorgen är inte direkt förvånad över Ivo:s beslut.
–Nej, det är vi inte. Vi är nöjda med att ha 30 platser. Det är mycket nog, säger hon.
Cathrine Eriksson - vd och socialchef - menar att korttidsplatserna räcker till ändå.
– Nu har vi åtta platser som vi kan ha som reserv.
Möjligheten finns nämligen att låta de åtta platserna i delade rum skötas av kommunen. Då behövs inget tillstånd från Ivo.
– Det kan till och med vara en fördel. Får vi in ett par där båda behöver bo på korttiden så kan vi sätta dem i ett dubbelrum, säger Camilla Lindgren.
Gå till toppen