Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: ”Stress och förlossningar går inte ihop.”

Båda mina barn föddes på sommaren, på sjukhuset i Helsingborg. Det var 90-tal och semesterperiod och redan då fullt upp. Flera kvinnor och bebisar delade på samma sal på BB, med draperier emellan. Men jag kände ingen oro för att behöva åka iväg till ett annat sjukhus, som många gör idag.
Upplevelser från förlossningar sätter sig i huvudet. Bemötandet är något man minns – den oro som finns och den trygghet som bara barnmorskorna kan förmedla. Men stress och förlossningar går inte ihop. Det vet barnmorskorna så klart, och de känner frustration när tiden inte räcker till. Som Anna-Lena Norberg säger i HD-Sydsvenskans artiklar om förlossningen i Helsingborg och övriga Skåne.
”Vi vet hur viktig starten är, att kvinnan känner sig sedd och går från förlossningen med stärkt självkänsla.”
Men ofta hinner de inte. De ser kollegor sluta och söka sig till ställen där arbetsvillkoren är bättre.
Ännu är det bara början på sommaren. Men platser kan behöva stängas i Helsingborg och kvinnor anvisas till andra sjukhus. Stressen har blivit en del av vardagen och så har det varit de senaste fem åren.
Det är ett misslyckande, hur man än ser det, för Region Skånes politiker på båda sidor av blockgränsen. Men inte bara för dem.
När tidningen häromdagen frågade Helsingborgs kommunala politiker vad de skulle gjort med 100 miljoner extra så tänkte ingen på förlossningsvården. Inte vårt bord, inte vårt ansvar skulle de väl säga. Och så är det formellt.
Men de skulle kunna kräva bättre villkor för sina kommuninvånare. För i praktiken är gränserna mellan kommunernas och regionens vårdansvar flytande – och inte sällan föremål för konflikter.
Inte heller staten tar på sig ansvaret. Socialminister Annika Strandhäll (S) säger på regeringens hemsida att höjda statliga bidrag till förlossningsvård och kvinnors hälsa, har gjort att bemanningen runt om i landet har stärkts.
Men det är landstingen som bestämmer hur pengarna ska användas.
Synd då att det inte märks i Helsingborg, inte om man lyssnar på barnmorskorna i varje fall. Där finns en konflikt om arbetsvillkoren i förhållande till andra sjukhus och regionen har sagt upp ett lokalt avtal om löner och arbetsvillkor.
Så då är vi tillbaka hos regionpolitikerna. De som svenska väljare vet minst om. Där ligger ansvaret för förlossningen i Helsingborg och för resten av den skånska sjukvården.
Tidningens opinionsundersökning nyligen om läget inför det skånska regionvalet kändes först mest som en gäspning, det var ju rikstrenden rakt upp och ner. Men framförallt är det dystert. Det bekräftar att de flesta väljer samma parti till riksdagen och till landstinget/regionen. De för väljarna mest okända politikerna har ansvar för sjukvården – den fråga som många tycker är viktigast.
Det vore bättre att fördela ansvaret mellan staten och kommunerna. Men här och nu borde alla som bryr sig om vården sätta av lite tid och engagemang för regionpolitiken. Och skånska vårdpolitiker: ut och sök upp väljare. Knacka dörr. Tala om hur ni ska få fler barnmorskor att vilja jobba i Skåne så att kvinnor kan känna sig trygga även om de ska föda på sommaren.
Gå till toppen