Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hemmaekipaget är redo för SM

Under SM-veckan arrangeras paradressyren av ridskolan i Viarp. Vi har träffat hemmaklubbens tävlingsekipage Hanna Murray, 27, från Rydebäck och hennes häst El Mazarron.

Vardagslooken. På tävling hjälper mamma till att fläta och sätta pärlor i manen. Hästen badas och sadeln putsas. Hanna Murray tävlar i kavaj, svarta ridstövlar, vita byxor och handskar och fin tävlingshjälm.Bild: Lill Eriksson
Hanna Murray är född i Wales och började rida som femåring för att hon tyckte hästar var fina. Inför skolstarten gick flyttlasset hem till Sverige och mamma Susannes barndomsby Rydebäck.
Hanna red som många andra tjejer på ridskola. Men i 12-årsåldern började hon få ont i hälsenorna och blev allt sämre – ortopeden skickade henne direkt till akuten.
– Ingen visste vad som var fel, berättar hon. Nu har jag fått diagnosen polyneuropati, jag kan inte använda underbenen och har svårt att greppa med händerna.
Det handlar om en funktionsnedsättning i kroppens perifera nerver som drabbar ett par procent av befolkningen, varför vet man inte säkert men ofta ligger diabetes bakom.
Eftersom Hannas benmuskler försvagas har hon svårt med balansen.
– Vi har utvecklat några hjälpmedel, säger Susanne och visar kåporna om tårna och ett precis lagom tjockt gummiband bakom hälen, som håller Hannas fot på plats i stigbygeln.
Bild: LILL ERIKSSON
Samtidigt får den inte låsas fast om Hanna skulle bli avkastad – då måste gummisnodden lösa ut. Även för händerna har de hittat en lösning.
Två öglor av hopsydda snokremmar bildar handtag på tyglarna så att inte fingrarna kasar iväg. Inom paradressyren har Hanna fått dispens för ridspö och hon slipper släppa tygeln när hon hälsar på domaren.
Hon får även ha framridare som värmer upp hästen, så att hon orkar genom det drygt sju minuter långa programmet.
– Ibland kommer jag i obalans, men hästen är lite före, han är lyhörd och håller mig på rätt ställe. Jag tror hästar förstår och känner mer än man tror. Ibland är det som om han läser mina tankar, säger Hanna.
Hanna är i stallet tre timmar om dagen, hon önskar hon hade mer ork. Hon går ut med hunden med hjälp av käpp och styrketränar dagligen.
Detta blir hennes tredje SM, denna gång på egna hästen, 16-årige valacken El Mazarron, efter badorten på spanska Costa Blanca.
Det är lika hett här som där och det svenska halvblodet slumrar nästan till när vi ses i stallet utanför Ekeby.
Desto piggare är Hanna, trots att hon nyligen kelade och råkade bli trampad av hästen på samma tå som bröts 2015 och hon fick ställa in SM.
Numera tränar de enbart inne i ridhuset. I vintras blev hon avkastad när hästen skrämdes av några jägares gevärsskott ute på fältet.
I ridhuset rider de på en högre nivå än grad tre som Ridsportförbundets läkare beslutat efter att ha känt på hennes muskler.
Bild: LILL ERIKSSON
– Då rider man bara skritt och trav, men "Mackan" har mycket högre utbildning än så. Vi kan rena galoppombyten, öppnor och slutor, fortsätter Hanna. De borde se på ridningen, även om jag saknar muskler kan jag rida annat.
Hästen skulle aldrig flytta sig medan Hanna sitter upp, men gör det med andra på väg upp i sadeln. På tävling kan han tröttna på de enkla momenten, vilket resulterar i "för lite framåtbjudning".
Under våren har de tävlat regionalt, i Viarp och Klippan, både i klassen för funktionsnedsatta och i lätt b-program. Det arrangeras inte så många tävlingar för landets 25-tal paradressyrryttare, Hanna skulle gärna tävla mycket mer.
På sina två tidigare SM har hon kommit trea och fyra. I juli är det dags igen.
Gå till toppen