Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

L vill se en ny kulturscen i Ängelholm

Liberalerna är inte nöjda med att Stadsbiblioteket blir utan en scen även efter den kommande ombyggnaden. Nu vill de ha en snabb utredning av en ny kulturscen i Ängelholm.

Biblioteket i Ängelholm ska renoveras.Bild: Niklas Gustavsson
Förslaget att gå vidare med renoveringen av Stadsbiblioteket är nu klubbat även i kommunfullmäktige. Det innebär att man har godkänt visionsskissen som bland annat innehåller en större barnavdelning, en servering i gatuplan, ytor för konst samt en hörsal i biblioteket.
Det betyder också att man nu kan komma igång med den länge eftersatta renoveringen av byggnaden där det har regnat in sedan 2011.
Det som händer närmast är att kommunala bolaget Ängelholmslokaler får i uppdrag att anlita en arkitekt som ska ta fram en ritning som ska följa visionsskissen och göra en kostnadsbedömning av åtgärderna.
Samtliga partier yrkade bifall till förslaget förutom Engelholmspartiet som yrkade avslag och reserverade sig till förmån för sitt eget förslag. Partiet vill att man renoverar biblioteket omedelbart men också att man sätter igång en process för att bygga ett nytt kulturhus med en konsert- och teaterscen som kan öppnas mot Stortorget.
Även Liberalerna ställde sig bakom renoveringsförslaget trots att de inte var nöjda.
– Vi ser inga nyheter eller kreativa tankar i denna visionsskiss, allt i den är vad som finns i alla moderna Stadsbibliotek i dag. Vi hade hoppats på en betydligt mer kreativ lösning, sa Charlotte Engblom (L) under kommunfullmäktiges sammanträde.
Hon satt själv i den dåvarande kulturnämnden när tankarna om ett samlat kulturstråk fanns med på den politiska agendan och hade större förhoppningar på Stadsbibliotekets kommande renovering. Främst av allt saknar hon en ny scen.
– En kommun av den här storleken bör kunna hålla sig med en egen kulturscen. Det enda vi har i dag är Jarl Kulle-scenen och det är egentligen en aula med teknik där man får träsmak efter en kort stund. Har man en fullvärdig kulturscen så börjar upplevelsen redan i dörren, säger Charlotte Engblom.
Nu har hon tillsammans med partikamraterna Eva Kullenberg och Eric Sahlvall skrivit en motion i ärendet. I den föreslår de att kommunen snarast och i samarbete med kulturföreningar, Kulturskolan och andra arrangörer undersöker utrustningsbehov och placering för en fullvärdig kulturscen i Ängelholm. De vill också att den ska kunna stå färdig inom de närmsta åren.
Läs också Ingen plats för scen i det nya Stadsbiblioteket
Gå till toppen