Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Dagligen är jag fast på tåget och missar middag, läxläsning, skratt och bus

Jag betalar 1 225 kronor för ett månadskort för hela Skåne. För de 1 225 kronorna så har jag en, enligt mig själv, helt rimlig förväntning på att ta mig från A till B inom en rimlig tid. Att tåget är några minuter sent kan man stå ut med om det inte händer varje dag. Det skriver Linda Pedersen.Bild: Mårten Svemark
Sommaren är här och vi som är vana tågpendlare vet att på vintern får man räkna med att tågen är inställda på grund av snö, står still på grund av spårfel, vagnbrist och gud vet allt. Men på sommaren tror man ju ändå att tågen ska kunna fungera normalt. Det finns ingen snö på spåret, ingen storm som kan slå ner alla elledningar heller. Men ändå så fungerar det nästintill aldrig.
Jag pendlar till Malmö från Helsingborg och har upplevt problem dagligen de senaste månaderna. Dagligen. Vill Region Skåne och Skånetrafiken att alla ska välja bilen som färdmedel istället för att resa grönt? För det är ju det som blir resultatet till slut för att inget annat alternativ finns eller är pålitligt.
Jag betalar 1 225 kronor för ett månadskort för hela Skåne. För de 1 225 kronorna så har jag en, enligt mig själv, helt rimlig förväntning på att ta mig från A till B inom en rimlig tid. Att tåget är några minuter sent kan man stå ut med om det inte händer varje dag. Men att tågen är inställda, fullkomligt överhettade för att AC:n är ur funktion, så trånga att man inte ens får plats att stiga på, på grund av vagnbrist i rusningstrafik och så vidare – det är absolut inte acceptabelt. Det är långt ifrån acceptabelt. Ändå har det blivit en så vanlig del av mitt liv att det där sms:et till min man: "Tågen är inställda idag igen, har ingen aning om när jag kommer hem" inte överraskar längre.
Jag missar arbetstid, tid med min familj, tid av mitt eget liv. Att hämta på förskola/skola är i mitt fall helt otänkbart. Då måste jag åka 3 timmar innan för att vara säker på att (även då eventuellt) nå fram i tid. Istället får min man dra hela det lasset själv, för att vi har en icke fungerande kollektivtrafik. Är det såhär vi vill ha det? Är det rimligt? Jag frågar mig själv det dagligen. Nej det är verkligen inte rimligt! Jag gillar mitt jobb i Malmö och vill inte sätta mig i en bil och pendla ner när det finns passande avgångar och det bara ska ta 39 minuter enligt Skånetrafikens tidtabell. Tar det då 39 minuter? I 9 fall utav 10, nej inte ens i närheten. Jag missar nästan dagligen middag med min familj, läxläsning, skratt och bus medan jag sitter fast på tåget för att kollektivtrafiken i Sverige inte fungerar.
Är lösningen att jag ska jobba i min hemort inom cykelavstånd då? Ja. jag antar att det är den enda lösningen, och det är så oerhört tragiskt att vi i Sverige idag inte kan få detta att fungera över huvud taget. Cornelia Kellner, du som nyligen skrev en insändare om detta; Jag står bakom dig till tusen procent och jag vet att jag inte är ensam. Jag är lika frustrerad som du och jag hoppas vi får igång en debatt som leder till en förändring. Det är vi värda – både du och jag och alla andra som väljer att resa grönt.

Linda Pedersen

projektledare och tågpendlare i Helsingborg
Gå till toppen