Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Ingen röd ros under kudden.

Vad blir det för bukett?Bild: Hasse Holmberg / TT
Vill allianspartiernas väljare, helt eller delvis, gifta ihop alliansen med Socialdemokraterna?
I en mätning som gjorts för Sveriges Radio kan de tyckas ha sådana drömmar nu i midsommartid. Men som undersökningsföretaget Novus frågar får det svar.
Allians- och SD-sympatisörer fick välja mellan en alliansregering i minoritet med stöd från SD, en bred majoritetsregering med alliansen och S eller en koalition mellan S och M. 53 procent av alliansväljarna sade sig föredra något av de båda senare alternativen.
Men hur troligt är det egentligen att hela alliansen eller enbart M bildar regering tillsammans med S?
Även om det kan låta lockande med en majoritetsregering så skulle det ge en politiskt väldigt splittrad ministär. Och om så skilda partier ändå lyckas att kompromissa sig igenom en hel mandatperiod tillsammans återstår frågan om hur den breda enigheten framstår i väljarnas ögon.
Tala om att ge bilden av ett etablissemang som styr landet och ger få alternativ för dem som ogillar förd politik.
Novus frågade aldrig om en renodlad M-regering som söker stöd från andra partier i olika frågor. Inte heller om en blocköverskridande regering där S styr i koalition med L och/eller C. Likväl får de alternativen ses som klart mer troliga än att alliansen och S skulle slå sina påsar ihop.
Så varför var det så snålt med svarsalternativ?
Syftet verkar ha varit att undersöka om alliansväljare i allmänhet står närmare S än SD. Det gör de, visar siffrorna.
Men det innebär knappast att det är en storkoalition med S som finns i de flesta alliansväljares midsommardrömmar. Resultatet beror snarare på att Novus lade lite udda buketter under de tillfrågades huvudkuddar.
Gå till toppen