Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Maria G Francke: Mer värmande än peppande när J K Rowling håller tal

”De kan vägra att höra skriken eller kika in i burarna; de kan stänga sina sinnen och hjärtan mot allt lidande som inte berör dem personligen; de kan välja att inte veta.”
De raderna går rakt in i samtiden, trots att J K Rowling skrev dem i ett tal hon höll till sistaårseleverna på Harvard för flera år sedan. Nu har talet kommit ut även på svenska, i en nätt liten bok som man kan läsa under en ambitiös tandborstning.
Orden, som var ämnade att skicka studenterna ut i vuxenlivet, är inte helt fria från förnumstigheter men textens två teman – fördelen med att misslyckas och vikten av fantasi – är mer värmande än peppande. För att knyta an till citatet i inledningen – när man stänger in sig i tanken är risken större att man blir en rädd person.
Harry Potters skapare har själv gått från misslyckande till succé. Historien om hur hon som arbetslös ensamstående förälder satt på kafé och skrev första Harry Potter-boken enbart med fantasin som medel är numera välkänd. Kanske är det därför utgåvan ”Väldigt bra liv” (Wahlström & Widstrand) känns så uppriktig och varm, och inte alls som ett beställningsverk.
Gå till toppen