Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyskriven komedi genomlyser hjärtat på Poppegården

Sista fredagen i juni är det urpremiär för "Ett stort hjärta" på Poppegården. En pjäs skriven direkt för friluftsteatern i Domsten, om livets nyckfullhet och modet att våga bryta upp.

Det aldrig sinande temat relationer utforskas på Poppeteatern i sommar.Bild: Tom Wall
– Det är en nyskriven, absurd fars med mörk underton, säger teaterchefen och skådespelaren Gunilla Poppe och framställer "Ett stort hjärta" som lika oberäknelig som midsommarvädret.
– En pjäs för alla – om alla. Livet är inte det sämsta vi har. Vi måste våga bryta upp för att kunna fortsätta leva vidare, spetsar regissören Anders Wällhed till det.
I femton år har de jobbat med att sätta upp teater ihop. Sedan 2011 har varje sommarpjäs uppförts på Poppegårdens friluftsscen i Domsten, inramad av den vita korsvirkeslängan från 1700-talet som bidrar till att hålla såväl kulturtraditionen som minnet av Gunillas man, Nils Poppe, vid liv.
"Ett stort hjärta" är en hisnande komedi med precis så mycket svärta som livets absurditet kan ge upphov till.Bild: Tom Wall
Hennes rollkaraktär, helsingborgaren Alice från Helsingborg, har blivit förpassad från Nicandersgatan på Tågaborg till en lägenhet på Söder där skottlossningar ljuder utanför dörren. Den gamla änkans till synes endimensionella värld öppnas snart upp till ett svindlande universum där Alice är allt annat än uträknad.
– Man ska inte underskatta henne. Damen har en fantastiskt fantasi, säger Anders Wällhed och menar att det är en nödvändighet för att ta sig igenom livets många vändpunkter.
Skådespelaren Bengt Järnblad, som debuterade som dramatiker 2009, står för manuset. "Ett stort hjärta" är direkt skriven för Poppegården.
– Bengt kommer till premiären, så det ska bli kul att se vad han tycker om resultatet, säger regissören.
Regissören Anders Wällhed hoppas att sommarens pjäs kan väcka eftertanke hos publiken. "Kanske är det oss själva vi skrattar åt?", säger han.Bild: Tom Wall
Ensemblen hyllar den bitvis bisarra dialogen som efter tre veckors repetitioner har fastnat i ryggmärgen.
– Det är först nu det händer något. De sista dagarna när vi kan texten, då börjar vi verkligen att kunna spela och utveckla våra karaktärer, säger Camilla Larsson om rollen som Alices dotter Dessi som försöker få in sin mor på ålderdomshem – mot hennes vilja.
Camilla Larsson och Gunilla Poppe som Dessi och Alice i "Ett stort hjärta".Bild: Tom Wall
Få relationer väcker så starka känslor som den mellan mor och dotter. Och den i årets sommarpjäs är inget undantag.
– Historien handlar framför allt om det. Kaos är granne med Gud, det har jag läst någonstans, skojar Gunilla Poppe och intar scenen med blicken fäst på den idylliska trädgården där ett hundratal gäster kommer att bänka sig om en vecka.
In dundrar pjäsens katalysator – vaktmästaren "Bussig", spelad av Niclas Strand – på jakt efter fettproppar hemma hos gamla Alice. Och förvecklingarna tar fart. Från ett rörmokaruppdrag till ett glas rosé på Charles Dickens.
– Så lite vi vet om de som står oss närmast..., säger Gunilla Poppe.
Fakta

"Ett stort hjärta"

Komedi skriven av skådespelaren och dramatikern Bengt Järnblad, regisserad av Anders Wällhed. I rollerna ses Gunilla Poppe, Camilla Larsson, Niclas Strand, Thomas Poppe, Tuva Byström-Poppe och Hanna Strand.

Urpremiär på Poppegården i Domsten, fredag den 29 juni klockan 19. Spelas därefter alla dagar utom måndagar till och med den 31 juli. Vardagar klockan 19, lördag och söndag klockan 15, undantaget den 14 juli då det i stället ges två föreställningar den 28 juli, klockan 15 och 18.

Mer information: www.poppegården.se

Gå till toppen