Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oskar Kongshöj laddar för Bruksspelet

Killen bakom ”Swedish fika” får en utmaning – att sjunga punk

Dansaren och musikalartisten Oskar Kongshöj får testa punk-genren när Bruksspelet dyker ner i 1970-talets Klippan.Bild: Privat
Oskar Kongshöj är kanske mest känd för Youtube-succén ”Swedish fika” från förra året, där han och Gustaf Mardelius hugger in på kanelbullar som ett motmedel mot världens ondska.
Men nu är en annan del av karriären i fokus. Om en dryg vecka är det premiär för Bruksspelets sjätte upplaga i Klippan, där Oskar Kongshöj har huvudrollen som punkaren Stig.
Årets berättelse handlar om flera epoker av Klippans historia, men tar avstamp i 1970-talet då svensk punk för första gången spelades offentligt på bruksorten.
Hur har du laddat för din roll?
– Punk har inte varit en del av min uppväxt, så jag har fått göra research. Delsm figurerna som var aktiva i Klippan på 70-talet och så har jag tittat på gamla videor med Sex pistols! Punkare har ett speciellt mindset att sätta sig in i, men nu tror jag att jag har ganska bra koll.
Årets version av Bruksspelet i Klippan rör sig i en tidsresa, från 70-talet och tillbaka till både 1940-tal och slutet av 1800-talet. I mitten på årets affisch syns Oskar Kongshöj som punkaren Stig.
Din rollfigur gör en tidsresa till både 1940-tal och slutet på 1800-talet. Hur går det för honom?
– Han får chans att utvecklas och hitta andra sidor av sig själv, så han visar inte bara sin punksida i föreställningen. Han är på väg några gånger att råka illa ut för att sticker ut såpass mycket.
För sina 25 år har Oskar Kongshöj varit i branschen länge. Han har medverkat i Wallmans-shower, gjort Disneyproduktioner, dubbat film och spelat i ”Sune” på Göta Lejon. 2012 var Oskar Kongshöj med i Melodifestivalen med pojkbandet Youngblood och han har jobbat på olika scener i Köpenhamn där han varit bosatt sedan 2015.
Senast har han turnerat som dansare med Andrea Bocelli och synts i uppsättningen ”Pippin” på Malmö Opera.
I Klippan är delar av ensemblen amatörer, och det handlar mer om teater och musikal än dans.
– Det är roligt, men en utmaning också eftersom det är andra genrer än jag är van vid, säger Oskar Kongshöj
Gå till toppen