Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Snart har han besökt alla länder i Europa

Några dagar efter midsommar kan Joakim Månsson sätta fast den sista pricken på kartan som visar att han har besökt alla länder i Europa. – Sedan tror jag att jag ska satsa på Sydamerika, säger globetrottern.

Snart ska Jocke Månsson sätta dit den svarta pricken på kartan som visar att han besökt alla Europas länder.Bild: Ulf Sundberg
På den ena väggen i hans vardagsrum i huset i Allerum hänger en stor världskarta där Jocke som han själv kallar sig har satt svarta prickar i alla länder han besökt. De är många och i Europa saknas bara en prick. Den ska han snart sätta dit.
Reseintresset väcktes redan när han som liten reste med föräldrarna till Medelhavet.
– Vi åkte ofta buss ner och då passerar man ju en massa länder på vägen. Jag tror det var då jag fick min reslust, säger han.
Han började formulera olika mål med sitt resande och har hittills lyckats uppfylla dem.
– Jag bestämde att jag skulle ha besökt alla världsdelar innan jag fyllde trettio och det har jag gjort i och med att jag och en kompis åkte jorden runt för några år sedan.
Att han började resa runt i Europa skyller han även på det svenska fotbollslandslaget.
– Vi är några som åker på Sveriges kvalmatcher och då hamnar man ofta i lite mindre kända länder i det gamla östblocket. Det är spännande att vara där och då märker man hur bra vi har det hemma i Sverige när man kommer hem.
Vad gör han då när han kommer till främmande platser?
– Dels försöker jag se de sevärdheter som finns men jag gillar även att sitta på olika kaféer och titta på folk. Då kan man få en uppfattning om vardagslivet på platsen, förklarar han.
För att ett land ska räknas som besökt har han också egen regel att följa:
– Det räcker inte med en mellanlandning på väg någon annanstans. För att landet ska räknas så måste jag ta mig ut från flygplatsen eftersom flygplatser räknas som internationella, säger han bestämt.
En annan regel han ska försöka följa framöver handlar om antalet resor per år.
– Jag har bestämt mig för att jag ska försöka besöka fem länder om året.
På sina resor har han sett många intressanta platser men mest spännande var det att besöka Tjernobyl i Ukraina.
– Det var svårt att hitta en resa dit eftersom Ukrainarna inte vill marknadsföra Tjernobyl. Men vi lyckades ordna en resa och var bland annat och tittade på den ödestad som ligger i närheten av kärnkraftverket. Det var helt annorlunda mot vad man är van vid att se.
När den sista vita fläcken på Europakartan är täckt så siktar han på att se alla länder i Sydamerika.
– Jag har redan varit på karnevalen i Rio som var en upplevelse men nu vill jag gärna besöka resten av Sydamerika.
Mellan resorna jobbar han som chaufför på Olssons Åkeri i Helsingborg och så spelar han fotboll i Allerums Gif i division sex.
– Jag har spelat i både junior- och seniorlaget men nu blir det mest spel med oldboyslaget, konstaterar han.
Fast viktigast just nu är att sätta dit den sista pricken i Europa. Vart resan går?
– Det blir till Georgien, där har jag inte varit än.

Joachim Månsson

Bor: I Allerum norr om Helsingborg.
Ålder: 37 år.
Gör: Chaufför.
Aktuell: Har snart besökt alla Europas länder.
Gå till toppen