Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kyrkogårdsteater i Båstad tar publiken tillbaka till 1926

Kända Båstadprofiler gestaltas i samband med Båstads första kyrkogårdsteater.

Den 9 juli väntar kyrkogårdsteater i Båstad. Ett skådespel som flyttar publiken tillbaka till 1926. Deltar gör Anne-Christine Bredvad-Jensen, Per Wulff, Gunnar Lundmark, Beatrice Edman, Carl-Johan Rydén, Marianne Nihlén, Peter Nilsson och Mats Ole Svensson.Bild: Michael Lundblad
Året är 1926 och på kyrkogården vid Mariakyrkan i Båstad är det minst sagt trångt.
– 1926 var ett speciellt år. Det var det året man började fundera på att bygga ut kyrkogården. Den gamla var full, säger kyrkogårdschef Peter Nilsson.
Ludvig Nobel tog tillsammans med arkitekt Harald Wadsjö tag i arbetet och skapade en ny begravningsplats rakt över vägen upp mot Hallandsåsen sett från kyrkan.
Idén att sätta samman en liten teaterföreställning på plats på det som är Båstads nya begravningsplats har funnits ett tag och presenterade i samband med att en kyrkogårdsvandring arrangerades till allhelgonahelgen förra året.
Marianne Nihlén får hjälp med huvudbonaden av Mats Ole Svensson.Bild: Michael Lundblad
Rollbesättningen är klar och repetitionerna pågår inför gestaltningen av hur det kan ha sett ut 1926. Andra som dyker upp är den vid det tillfället nytillträdde kyrkoherden Olof Holger, Ludvig Nobel, Harald Wadsjö, Olena Bergström som kallades "Mor Olena" och hade ett sommarkafé i Lyadalen, dåvarande kyrkvaktmästare Ola "Ringare" Olsson samt Märta Måås-Fjetterström. Det finns även två berättare i form av Peter Nilsson samt Beatrice Edman. Det är Beatrice Edman som skrivit manus.
– Det här är ett sätt att tillgängliggöra vårt kulturarv. Varför blev det så här i Båstad? Varför blev vår begravningsplats så här? säger Peter Nilsson.
Bland skådespelarna finns både nybörjare och några med mer scenvana. Några arbetar inom Svenska kyrkan sedan tidigare.
Förutom teater blir det även sång. Den här gången blir det bara en föreställning men om allt faller väl ut kan det bli fler i framtiden.
Peter Nilsson pekar på vikten av att informationen om kyrkogårdar och begravningsplatser görs tillgänglig för fler. I Båstad finns även planer på att placera ut så kallade QR-koder som går att läsa av med exempelvis en smart telefon. I telefonen går det sedan att få fram mer information om till exempel vem det är som ligger begravd på platsen.
– Det kan hända att vi testar på några platser. Det kan exempelvis vara Märta Måås-Fjetterström, säger Peter Nilsson.
Per Wulff gestaltar kyrkoherde Olof Holger.Bild: Michael Lundblad
1926 fanns inte så mycket bebyggelse på den västra sidan om begravningsplatsen. Då var det exempelvis möjligt att se havet från platsen.
– Vi har försökt hitta grejor från 1926. Till exempel har vi hittat notan från Båstad hotell, säger Peter Nilsson.
Deltagarna ställer upp i princip ideellt för att vara med och belysa hur det kunde se ut för snart 100 år sedan.
Marianne Nihlén, Per Wulff, Mats Ole Svensson, Anne-Christine Bredvad-Jensen, Gunnar Lundmark, Beatrice Edman, Carl-Johan Rydén och Peter Nilsson deltar i kyrkogårdsteatern.Bild: Michael Lundblad
Anne-Christine Bredvad-Jensen är kyrkvaktmästare och hon spelar även kyrkvaktmästare Ola "Ringare" Olsson i skådespelet.
– Jag visste inget om honom sedan tidigare. Men jag tror att han var hängiven sitt arbete. De kallade honom Ola Ringare och jag älskar också att ringa i klockorna, säger Anne-Christine Bredvad-Jensen.
Tablå 1926 Båstads nya begravningsplats spelas den 9 juli klockan 19. Pjäsen uppskattas ha en speltid på 30-40 minuter.
Gå till toppen